Prem stopt met radio na ruzie met NOS

Programmamaker ergert zich aan 'onnodige' onderbrekingen van zijn programma

Een meningsverschil over het belang van nieuws betekent het einde van het Radio 1-programma van Prem Radhakishun. De NTR-presentator vindt dat de NOS zijn uitzending onnodig onderbreekt voor nieuws. De NOS vindt dat zij als grootste nieuwsorganisatie van het land als geen ander kan bepalen wat voor de luisteraar belangrijk is om onmiddellijk te weten.

Het conflict liep deze week voor Radhakishun zo hoog op dat hij een mail stuurde waarin hij de NOS feliciteerde met de overwinning. Hij stopt per 1 september met 'Premtime'. Tot die tijd belooft hij de NOS alle onderbrekingen te geven die ze willen. De NOS vindt de stap onbegrijpelijk. Ze onderbreken programma's naar eigen zeggen alleen in goed overleg. Onzin, aldus Radhakishun. "Er is geen overleg met de NOS mogelijk. Ze zitten in een ivoren toren."

Is dit conflict het waard om te stoppen met het programma?

Radhakishun: "Het is frustrerend om tijdens de uitzending een permanente onzekerheid te voelen dat ik onderbroken kan worden. Daarom heb ik besloten te stoppen. Ik heb geen conflict, ik verleng gewoon mijn contract niet dat op 1 september af zal lopen."

De NOS en Nederlandse Publieke Omroep zeggen: Radio 1 is een nieuwszender, daar horen nieuwsonderbrekingen bij.
"Daar ben ik het mee eens. Alleen moet dat wel altijd in overleg met de programmamakers gebeuren. We zijn samen één zender. Een voorbeeld: Blondie (Geert Wilders, red.) die de rechtszaak tegen de Staat verliest, vind ik geen nieuws en daarom is er geen onderbreking nodig. Als hij gewonnen had, dan moet je de zender natuurlijk helemaal omgooien."

Die onderbrekingen duren vaak niet langer dan een paar minuten. Dat kan toch wel even tussendoor?
"Ik bouw mijn programma op. Een onderbreking aan het begin of einde is geen probleem. Maar als het tussendoor gebeurt, lig je eruit."

De NTR vindt het jammer dat u op de radio stopt. Is het meningsverschil niet op te lossen?
"Ik vind het ook zonde. Ik heb de afgelopen twee jaar mijn ziel en zaligheid in het programma gestopt. Vanaf het moment dat ik wakker ben, ben ik bezig met onderwerpen en scripts. Ik heb het handelen van de NOS twee jaar geslikt. En nu hebben ze gewonnen."

U had een conflict met tv-programma 'De wereld draait door', omdat u Volkskrant-redacteur Jean Pierre Geelen beledigde. Bent u niet bang dat u straks alleen nog bekendstaat als ruziemaker?
"Ik heb geen conflict met De wereld draait door gehad. Ik zit er toch nog steeds? Wat ik heb gezegd, had ik niet moeten doen. Maar ik ben nergens met een conflict weggegaan, al weet ik dat mensen dat wel denken. Dan zeg ik: Zoek uit waar dan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden