Prelaat: Indonesië doet niets aan aanslagen op kerken

JAKARTA (AFP) - De rooms-katholieke kerk in Indonesië heeft hard aan de bel getrokken over het scherp gestegen aantal aanslagen op christelijke kerken, en het uitblijven van maatregelen door de Indonesische regering.

In een studie van de Indonesische bisschoppenconferentie wordt geconstateerd dat in de afgelopen twee jaar 105 aanslagen zijn gepleegd. Dat is ruim een kwart van alle terreuracties tegen christelijke doelen sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945.

“Een dramatische toename. Maar wat nog erger is: de volstrekte passiviteit bij de overheid en haar weigering een oplossing te zoeken voor de problemen”, aldus een katholieke prelaat. Het onderzoek werd gepubliceerd door het blad Hak Kerukunan, de spreekbuis van de katholieke kerk in Indonesië.

Het is in Indonesië, het land met het grootste aantal islamitische inwoners, hoogst ongebruikelijk dat de katholieke kerk op een dergelijke manier naar buiten treedt en openlijk kritiek uit. Hoewel 90 procent van de 200 miljoen Indonesiërs moslim is, vormt de islam geen staatsgodsdienst. Voor de grondwet zijn alle godsdiensten gelijk.

De Indonesische minister van godsdienstzaken, Tarmizi Taher, wilde gisteren niet reageren op het rapport. Hij heeft vorige week aangekondigd dat er volgend jaar een onderzoek gehouden zal worden naar de oorzaken van religieuze rellen in Indonesië. Katholieke prelaten vragen zich af waarom die studie zo lang op zich moet laten wachten, en noemen de traagheid “tekenend voor de urgentie die aan het probleem wordt gegeven”.

Uit de studie van dr. Paul Tahalele blijkt dat in de eerste tien jaar na Indonesiës onafhankelijkheid geen aanslagen op christelijke doelen werden gepleegd. Tussen '85 en '94 waren het er gemiddeld 13 per jaar. Vooral voor de verkiezingen van mei dit jaar werd het land opgeschrikt door een aantal bloedige terreuracties. Die werden toen in verband gebracht met een machtsspel tussen diverse elites, dat woedt te midden van speculaties over de opvolging van president Soeharto. De leider van de grootste moslimorganisatie, Abdurrachman Wahid, zei deze zomer dat tientallen miljoenen guldens waren gestoken in de organisatie van religieuze rellen.

De haat tegen etnische Chinezen - vaak katholieken en ondernemend, soms puissant rijk - is een belangrijke voedingsbodem voor acties tegen christenen. De Indonesische oud-minister van binnenlandse zaken Rudini wakkerde die haat gisteren aan door van de regering maatregelen tegen Chinezen te eisen. Rudini, generaal-b.d. en vooraanstaand lid van de vereniging van moslim-intellectuelen ICMI, vindt dat de Chinezen beperkingen moeten worden opgelegd in het zakenleven. “Zo kan worden voorkomen dat de kleine ondernemers kapot worden gemaakt door de grote.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden