Preken met toekomstdroom voor nieuwe koning

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Als kroonprins Willem-Alexander straks koning is, krijgt hij in ieder geval een paar preken cadeau. Preken met daarin een toekomstdroom voor de toekomstige vorst. De eerste twee zijn al binnen.

Straatpastor Luc Tanja en predikant Marleen Blootens, allebei afkomstig uit Amsterdam, lanceerden afgelopen week het weblog 'Preken voor de Koning'. Daarop kunnen predikanten, voorgangers en leken hun wens voor de toekomstige koning aanleveren. De katholieke cultuurtheoloog Frank Bosman schreef de eerste oranjepreek. Ook Julia van Rijn, scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam, maakte er één.

"De kroning is een belangrijk moment. Van een koning verwachten we dat hij het land troost en moed inspreekt. Dat is een bijna priesterlijke functie", zegt Luc Tanja. Het initiatief van Tanja en Blootens sluit aan bij de oproep van het Nationaal Comité Inhuldiging om toekomstdromen over Nederland te delen. Na 30 april worden vijftig van die opgeschreven en ingestuurde toekomstdromen gebundeld in een boek.

De toekomstdromen-oproep vraagt bijna om een collectieve preek, vinden Blootens en Tanja. Want de oproep gaat volgens hen over verlangens en het schetsen van een utopie of paradijs. "Nogal religieus." Sterker, de kerk kan de toekomstige koning helpen deze functie van troost en moed te vervullen, vinden Tanja en Blootens.

De twee initiatiefnemers stellen weinig eisen aan een preek voor de vorst. Het woord God hoeft er niet per se in voor te komen en een bijbeltekst evenmin. Gezindte maakt ook niet uit. "Maar een zinnig verhaal is natuurlijk wél belangrijk", zegt Tanja. Iedereen mag meeschrijven. "Het Republikeins Genootschap wil ik ook wel horen."

Het is de bedoeling dat er elke week nieuwe preken voor de koning op het weblog te lezen zijn. "Het liefst dagelijks." De eerste preek, van cultuurtheoloog Frank Bosman, gaat over dromen van een betere wereld. Bosman citeert onder meer Martin Luther King.

"Zelf zou ik naar bijbelse beelden grijpen als ik een preek aan de toekomstige koning zou schrijven", zegt straatpastor Tanja. Hij heeft alvast een tip voor kroonprins Willem-Alexander: kom op voor de armen en verdrukten.

De preken, die te vinden zijn op prekenvoordekoning.nl, zullen uiteindelijk worden aangeboden aan het Nationaal Comité Inhuldiging. Of de preken ook in de officiële toekomstdromenbundel van het Comité komen, weten Tanja en Blootens nog niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden