Preipasteitjes

Pasteiod Cennin wordt in Wales warm of koud gegeten en graag meegenomen voor een picknick. De prei en de (witte) narcis zijn het nationaal embleem van Wales. Volgens Theodora Fitz Gibbon, specialist in Britse streekgerechten, zijn deze gewassen gekozen omdat ze de groene en witte kleur hebben van het huis Valois, te vinden op het wapenschild van de uit Wales afkomstige Henry Tudor, later koning van Engeland. Tijdens diens ballingschap in Frankrijk, herkenden de volgelingen elkaar door een groen-en-witte plant te laten zien. Het pasteitje heeft wel iets Fransigs.

Oven voorverwarmen tot 200°C. Bloem, meel en zout in een kom zeven. Boter er doorsnijden met 2 messen, ei toevoegen. Snel een soepel deegje kneden. Als het te droog lijkt wat melk erbij doen. In 8 bolletjes verdelen, uitrollen tot cirkels van 15 cm op een met bloem bestoven werkvlak. De vormpjes ermee voeren. De prei zacht en glazig fruiten in de boter. Over de vormen verdelen. Met kaas bestrooien. Eieren loskloppen met room, peper en zout. Over de kaas schenken: 20-25 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden