null Beeld
Beeld

Antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

‘Preek via de laptop? Zie het als een vorm van vasten’

Niet naar de kerk door corona, hoe doet de lezer dat? ‘Die rustige entourage en de goede preek via YouTube: dit moet blijven!’

Intiem

We lopen aan het begin van de avond een rondje door ons dorp. We zien een 80-jarig gemeentelid thuis op de bank zitten. Hij komt naar de deur. “Ik luister naar de vesper. Geweldig.” Verderop twee andere leden, ook aan het luisteren. Waar gemiddeld honderd mensen de zondagse dienst in onze eeuwenoude Jacobuskerk bezoeken, ligt het aantal clicks nu elke uitzending rond de driehonderd. Dominee Jan Bos en ik nemen de diensten bij hem thuis op, met op gepaste afstand een gast die leest of de voorbeden doet. We laten muziek buiten het liedboek horen en ontdekken nieuwe mogelijkheden. Luisteraars reageren: het is intiem. Toch kijken we uit naar de ontmoeting in de kerk.

Rienk Kamer, scriba Jacobuskerkgemeente Rolde

Vasten

Ja, mijn man en ik hadden zondag een kaars bij de laptop. Knap hoe alles in onze PKN-kerk zo snel is geregeld. Liederen gezongen door een klein groepje mensen met anderhalve meter afstand van elkaar, sfeervolle tafel, bloemen en kruis. Een goede preek. Velen missen de sociale kant, maar wij vonden het een prima kerkuur. Zie het als een vorm van vasten.

Truus Groothuis Culemborg

Binnenkamer

Jezus zelf zegt hierover in Mattheüs 6 vers 5: “Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uwe binnenkamer, en uwe deur gesloten hebbende, bid uwen Vader, die in ‘t verborgen is.” Een videodienst is niet nodig, al kan het ook geen kwaad.

H. v.d. Berg Hillegom

Avondmaal

Toen mijn schoonmoeder vroeger vanwege haar gezondheid niet naar de kerk kon, luisterde ze naar de kerkradio. Eens was er avondmaal en ze vertelde dat ze toen zelf maar een stukje brood nam. Ik vond dat ontroerend, maar kon me er niets bij voorstellen. Afgelopen zondag luisterden mijn man en ik digitaal naar een van onze eigen predikanten. Toen de dominee voor een aantal mensen een kaarsje aanstak, hebben wij dat ook gedaan voor twee vriendinnen, de één ernstig ziek, de andere pas haar man verloren.

Jenny Pot-Timmerman Maastricht

Blij

Kritiek op online vieringen verbaast me. Ik verheug me op zondagochtend. Net als vorige week na het ontbijt via YouTube een dienst van de remonstranten. Een voorganger, rustige entourage, een muzikant. Mijn vrijzinnige hart licht op. Dit moet blijven.

Gerda Gelderman Warffum

Aparte schermen

Construeer een scherm als digitale kerkruimte. Maak een digitale liturgische ruimte voor de hoofddienst en een tweede, aparte, digitale ruimte voor de kinderdienst. Maak op het scherm plek om een kaars te branden, iets in het gebedenboek te schrijven of om digitaal een kaart te ondertekenen om bijvoorbeeld iemand een hart onder de riem te steken. Laat iemand tijdens de dienst een compilatie maken van wat men in het gebedenboek schrijft, die de predikant bij de voorbeden kan gebruiken. Schakel mensen thuis in met bijvoorbeeld het voorlezen van een gedicht. Laat mensen live muziek verzorgen. Maak aan de dienst een tikkie vast voor de collecte.

Feije Duim Hoevelaken

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden