Predikt imam Fawaz Jneid nou wel of niet de jihad?

Imam Sjeik Fawaz Jneid. Beeld ANP
Imam Sjeik Fawaz Jneid.Beeld ANP

Imam Fawaz Jneid krijgt vandaag te horen wat de rechter vindt van het gebiedsverbod dat de minister hem oplegde.

Marije van Beek

Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak over het gebiedsverbod van de salafistische imam Fawaz Jneid. De imam vecht dat gebiedsverbod aan. De minister van justitie en veiligheid heeft het hem in augustus opgelegd.

Fawaz mag zes maanden niet meer in de Haagse Schilderswijk en Transvaal komen, waar hij ongeveer 500 volgelingen heeft. Jneid is afkomstig uit Syrië en woont in Leidschendam. Hij werd bekend vanwege zijn smeekbede aan God om Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh een kanker op hun tong te geven.

Wat leverde de imam een gebiedsverbod op?

Volgens de minister is hij een bedreiging voor de nationale veiligheid omdat hij jihadistisch gedachtengoed verspreidt. Niet letterlijk, maar tussen de regels door. Voor buitenstaanders valt het niet op, maar de 'goede verstaander' zou zijn teksten duiden als oproep "ten strijde te trekken tegen het Westen, Joden, sjiieten, en atheïsten", zei landsadvocaat Marianne Hirsch Ballin in de vorige zitting. Terroristen ontlenen inspiratie aan zijn preken, stelt de minister. Onder meer de Hofstadgroep en Mohammed B., die Theo van Gogh vermoordde, een week nadat imam Jneid de eerder genoemde smeekbede deed. B. zou aanwezig zijn geweest bij de bewuste preek.

Om welke teksten van Jneid gaat het precies?

Bijvoorbeeld om het woord 'kruisvaarder'. Volgens de minister bezigen jihadisten en politieke salafisten die term voor het Westen en hun vijandschap richting de islam. Op Facebook schreef Jneid: 'Er is een goddelijke wil om de Levant (regio in het Midden-Oosten waartoe Syrië behoort, red.) te zuiveren (...) en een thuis te maken voor de gelovigen.' Volgens de minister heeft de imam het hier over de eindtijd, waarin een oorlog tussen goed en kwaad zal plaatsvinden. Die eindtijdgedachte verspreidt IS ook. Eind juni zei Jneid in een vrijdagpreek: 'En strijd voor God met een toegewijde jihad, en wees in deze wereld een mujaheed voor God.' Dat strijden diende te gebeuren 'met je tong, met je woord, met je pen', maar Jneid zei er ook bij dat 'aan het toegewijd strijden voor God geen grenzen zijn'. De minister maakt hieruit op dat de imam het jihadistische gedachtengoed verspreidt en zijn toehoorders erop wijst dat ze de verplichting hebben hun geloof te verdedigen.

Waarom deze maatregel, en geen straf?

Voor zover bekend heeft de imam niets strafbaars gezegd. Anders zou het OM hem wel hebben vervolgd voor bijvoorbeeld opruiing of het aanzetten tot geweld. De wet op basis waarvan hij nu dit gebiedsverbod krijgt is een nieuwe, tijdelijke wet, de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding, die in deze zaak voor het eerst wordt toegepast. Volgens de advocaat van Jneid, Ümit Arslan, is de wet maar een 'proefballonnetje'. Met deze wet kunnen al maatregelen worden genomen tegen iemand als diens gedragingen 'in verband kunnen worden gebracht met terroristische activiteiten of de ondersteuning daarvan'. Onder juristen is er kritiek op die wet: er zijn oneindig veel gedragingen die iemand in verband kunnen brengen met terrorisme, stellen zij. De gemeente Den Haag drong aan op maatregelen tegen Jneid, die zegt dat in de wijken Schilderswijk en Transvaal 'ontwikkelingen op het gebied van radicalisering zorgelijk zijn'.

Wat pleit er ter verdediging van de imam?

Leden van de Hofstadgroep woonden vijftien jaar geleden dan wel zijn preken bij, Jneid gaf hen uiteindelijk zelf bij de politie aan. Zijn advocaat zegt dat zijn oproep tot jihad in de vrijdagpreek slechts een aanmoediging was om onderdrukte broeders te verdedigen met vreedzame middelen als de pen en de tong. 'Niet door het aanvallen van ongelovigen met zwaarden, geweren of bommen.' Volgens advocaat Arslan is de imam een 'felle tegenstander van IS'. Maar het is de vraag wat dat zegt. IS is bij lange na niet de enige jihadistische terreurgroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden