Prediker wekt zorgen in Den Haag

El Alami Amaouch Beeld RV
El Alami AmaouchBeeld RV

De man die als ‘gif voor moslim­jongeren’, en ‘geestelijk vader van Syriëstrijders’ een jaar geleden ­België werd uitgezet, lijkt nu op Nederlandse bodem te preken. Imam El Alami Amaouch (50), ook wel Alami­­ abu Hamza, dook op in Den Haag.

Marije van Beek

De genoemde typeringen kreeg hij van de Belgische staats­secretaris voor asiel en migratie, Theo Francken. Die zei ook: “Hij verheerlijkt het terrorisme.”

De imam is getrouwd met een Marokkaans-Nederlandse vrouw, wier familie in de Haagse Schilderswijk woont. Door dit huwelijk kreeg hij het Nederlanderschap. Tegen de NOS zei Amaouch vandaag dat hij ‘nergens’ preekt. Maar vorige maand zond hij via zijn facebook­pagina nog elf preken live uit. Amaouch ging jarenlang voor in Verviers, maar preekte ook al geregeld in Nederland voor kleinere groepen.

Volgens de Belgische staatsveiligheid dweepte de imam met de Algerijn Mohammed Merah, die in 2012 in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene vermoordde. Ook smeekte hij in een preek Allah om de ‘tong en benen af te snijden’ van een Marokkaanse dichter die kritiek uit op de islam.

Waar hoorden we die taal eerder? Bij geestverwant Fawaz Jneid, die Ayaan Hirsi Ali ooit bijna hetzelfde toewenste, toen hij nog imam was in Den Haag. Fawaz heeft nu een gebiedsverbod, omdat hij preekte in een onofficiële moskee, een ruimte zonder religieuze bestemming. Ook draagt hij volgens de overheid een intolerante boodschap uit, die bijdraagt aan radicalisering. Imam Amaouch en hij zijn bevriend. In elk geval liket imam Fawaz Jneid ­regelmatig een bericht van Amaouch op diens facebookpagina.

Amaouch heeft vier kinderen. Zijn 18-jarige zoon Sohaib plaatste vorig jaar een filmpje op internet, waarin hij over straat liep en riep: “Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een.” België wil ook hem het land uitzetten.

Tegen de uitzetting van zijn vader­­ loopt nog een beroep bij de Europese rechter.

Lees ook: Wat kan Nederland doen tegen een omstreden imam?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden