Predikantenvoorman De Liefde was een discipel van Miskotte

Hij was een van de gezichtsbepalers van hervormd Nederland aan het eind van de vorige eeuw: Lo de Liefde. De predikant, die woensdag overleed, vervulde veel bestuurlijke taken binnen zijn kerkgenootschap.

Meer dan een decennium was De Liefde (Hoorn, 1940) voorzitter van de Bond van Predikanten (BNP).

Daar was hij betrokken bij de domineeskant van de slepende kerkenfusie die ’Samen op Weg’ heette (en die veertig jaar duurde).

Begonnen als predikant in Lemele werd De Liefde dominee te Vlissingen (1972) en daarna in Amstelveen, tot zijn vervroegde emeritering in 2004. Vanuit Zeeland trad hij toe tot de hervormde synode, waar hij tot het dagelijks bestuur ging behoren en assessor werd. Dat vicevoorzitterschap was uitzonderlijk, want De Liefde werd meestal als vanzelfsprekend voorzitter. Van de Nederlandse Zondagsschoolvereniging, van de BNP, van de Raad voor de herderlijke zorg, van het periodiek Woord & Dienst.

De Liefde had kritiek op de fusiekerk, de Protestantse Kerk in Nederland die in 2004 gestalte kreeg, zegt Karel Blei, een oudere Leidse dispuutsgenoot van De Liefde. „Hij miste er geestelijke diepgang in.” De PKN was hem te doenerig.

Net als Blei was De Liefde een ’discipel van de theoloog Miskotte’. Blei: „Wat Lo in hem aansprak was diens bevindelijkheid; hij was geen Bonder, maar hij had wel iets zwaartillends. En hij was een beetje cultuurpessimistisch.”

Die toon combineerde De Liefde met zijn liefde voor de theologie en een pastorale inslag in artikelen in Woord & Dienst en in zelfstandige publicaties over bijbelse onderwerpen. Lo de Liefde werd 68 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden