Predikantenrumoer om bedreigd pensioen

AMSTERDAM - De vut voor de gereformeerde predikanten verdwijnt definitief en per 2005 wordt een nieuwe (Sow)-pensioenregeling van kracht. Het stond nuchter in de krant, maar de emoties lopen hoog op. Onder predikanten heerst het gevoel: ,,Er wordt niet goed voor ons gezorgd''.

De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) houdt maandag een extra ledenvergadering. Moet de bond niet meer een vak-bond worden? Onder oudere dominees was zoiets erger dan vloeken aan het avondmaal: de waardigheid van het ambt van Dienaar des Woords omlaaggehaald als was hij een gemeenteambtenaar van de wereld. Globaal denken jongere predikanten wat zakelijker over ambt en arbeidsvoorwaarden.

Volgens ds. C.J. Rensink van de BNP hebben de gereformeerde kerken de vut afgeschaft vóórdat er duidelijkheid is over hoe het (pre)pensioen er na 2005 uitziet. Dominees die al bijna twintig jaar vut-premie afdragen voelen zich gepiepeld.

Al langer is er onrust omdat het pensioenfonds van de kerk veel te weinig dekking heeft. Natuurlijk is elk pensioenfonds nu in de zorgen, maar voor de dominees moet het allemaal nog een graadje erger zijn. Lang geloofden de kerken dat de stijgende beurs wel genadevol zou aanvullen wat aan solide inleg en afdracht ontbrak. Nu telt men de knopen en had men zich toch gaarne wat meer schatten verzameld voor de oude dag.

De Rotterdamse ds. R. van Gorkum (42) wil zijn ambtsbroeders wakkerschudden uit hun 'ongegrond vertrouwen dat hun financiële belangen door de kerk en door de beroepsvereniging goed worden behartigd' en hij wil deskundige buitenstaanders inschakelen. Nu zijn de pensioenen als het ware in beheer bij de kerk zelf, die de neiging heeft d'r ene gat met het andere te stoppen. Het fonds zou net als niet-kerkelijke pensioenfondsen onder toezicht van de Pensioenkamer moeten vallen. Van Gorkum stelt voor om de bezem te halen door het gereformeerde pensioenhuis en om te beginnen de vut meteen stop te zetten, al is dat wel zuur voor de bijna-vutters.

Van de duizend gereformeerde dominees hebben volgens ds. Rensink vijftig zich opgegeven voor de extra vergadering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden