Predikantenrubriek EO kijkt óver evangelische grenzen

AMSTERDAM - Van videofragment voor catechisatie tot kant-en-klare preek: de Evangelische Omroep levert ze via zijn dominees-website eo.nl/predikanten. ,,Wij waren eerder'', zegt de Ikon.

De EO brengt via de predikantenportal informatie over onder meer jeugdwerk en kerkdiensten onder handbereik. Vooralsnog is er vooral materiaal van de EO zelf te vinden, op den duur wil de omroep ook informatie van andere organisaties via de site ontsluiten. Verder kunnen voorgangers zelf ontwikkeld materiaal via de website met anderen delen. Het project staat onder leiding van de nederlands-gereformeerde predikant W. Smouter.

Opvallend is de oecumenische opzet: de site biedt niet alleen (orthodox-) protestantse informatie, maar maakt de gebruikers ook enigszins wegwijs in het kerkelijk jaar via een rooms-katholieke link. Over het karakter van liturgie krijgt men van de niet zo evangelisch georiënteerde Niek Schuman wat te lezen. In de tijd van EO's founding fathers was zoveel oecumenisch en liturgisch besef ondenkbaar.

Bij de voorbereiding van de Stille Week, eind maart, zal menig voorganger zijn voordeel kunnen doen met de ideeën van de EO, ook de hoogkerkelijken die doorgaans met enig dédain hun neus ophalen voor evangelisch materiaal.

Hij was wel netjes van tevoren op de hoogte gesteld, maar de Bond van Nederlandse Predikanten doet niet mee, aldus zijn voorzitter. Wel klikt de EO door, voor predikantengedragsregels. Omgekeerd gebeurt het niet, al kan dat nog komen. ,,Wij houden ons eerst bezig met onze core business: de positie van de predikant'.

EO's predikantensite is redelijk veelzijdig, de vormgeving zeer verzorgd. Heeft de omroep hiermee de Ikon de loef afgestoken?

,,Wij hebben een soortgelijk project'', zegt de Ikon-woordvoerster, ,,maar neen, we vangen elkaar geen vliegen af''.

Volgens de EO is zijn site 'nuttig voor actieve gemeenteleden', maar De Ikon ziet er vooral 'ondersteuning van predikanten' in. ,,Wij richten ons meer op gemeenteleden. En onze site is net iets langer on line: sinds vorige week. Inderdaad, de EO slaagt er iets beter in hun site onder de aandacht te brengen dan wij de onze.''

Op ikon.nl/kerkdiensten kan de kerkelijke doe-het-zelver veel van zijn gading vinden, iets minder gelikt van opmaak, 'maar oecumenischer'. Ook hier kerkdiensten, en veel liturgisch materiaal -gebeden, liederen. Maar het zoeken lukt nog niet erg: op de aangereikte suggestie een preek over Exodus 20 op te zoeken biedt de 'Liturgische toolkit' nul op het rekest.

Van een 'kruisbestuiving' tussen beide kerkelijke omroepsites is het nog niet gekomen, zegt de Ikon. Maar de woordvoerster vindt het geen gek idee, een link naar de EO.

De EO denkt daar enigszins anders over. Ds. Smouter benadrukt dat het niet de bedoeling is en ook niet zal worden om op de EO-site door te verwijzen naar sites van andere organisaties. ,,Wel bieden wij links naar materiaal van andere organisaties, bijvoorbeeld van de Sow-kerken. Belangrijk criterium voor doorverwijzen is de kwaliteit van het materiaal -dat moet 'nuttig' zijn voor predikanten. Bovendien moet het binnen de boodschap van de EO passen; het zal niemand verbazen dat wij over sommige dingen anders denken dan andere organisaties. We hebben er nog niet naar gekeken, maar het is best mogelijk dat wij ook gaan verwijzen naar bepaald materiaal van de Ikon.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden