'Predikanten zijn gewoon veel te braaf'

DOORN - Bijna alle negentig aanwezige Samen-op-wegdominees verkiezen een solosport boven teamsport. Italiaans eten bleek bij hen veruit favoriet. En er waren er maar twee die het liefst in een flatje willen wonen.

Het waren uitkomsten van een bliksempeiling tijdens de zevende studiedag van Op Goed Gerucht, platform voor jonge predikanten, gisteren in Doorn. Het begin was vrolijk, het thema uiterst serieus: de al dan niet gewenste verzakelijking van het ambt. De opkomst was volgens de organisatie zeer hoog. ,,Het onderwerp leeft.'' De top van de Sow-kerken liet zich overigens niet zien.

Heikele onderwerpen kwamen langs in de forumdiscussie. Zo zijn de jonge predikanten weinig te spreken over het Landelijk Dienstencentrum (LDC), hoofdkantoor van de Sow-kerken. Een rapport met zeven 'beleidsaanbevelingen' over het ambt verdween in een diepe bureaula - tot groot ongenoegen van de opstellers.

Volgens Jan Oortgiessen, 'werkbegeleider' bij het LDC, zijn de aanbevelingen echt niet in het niets beland. Er verschenen 'brochures'. En over anderhalf jaar komt er een synoderapport uit, beloofde hij. Sussende woorden die de zaal zonder hoorbaar gemor accepteerde.

Een van de problemen waarmee predikanten worstelen is de onduidelijkheid omtrent het aantal werkuren. Niemand weet wat een normale domineeswerkweek is. Maar volgens Oortgiessen is het heel dom om het aantal werkuren af te spreken met je kerkenraad. ,,De vrijheid van het ambt is een groot goed.'' Hij noemde werkweken tot 45 uur 'realistisch'. ,,Daarboven moet er een lampje gaan branden.''

Die discussie verzandde, maar er was nóg een heikel punt: de onvrede over het functioneren van de Bond van Nederlandse Predikanten. De BNP is te weinig actief en alert, vinden de jonge dominees, en opereert 'onthutsend' amateuristisch. Een groep van vijf verontrusten heeft inmiddels contact gezocht met het CNV.

BNP-voorzitter ds. Rinze-Marten Witteveen benadrukte meteen dat zijn bond zelf óók wil verzakelijken. ,,De tijd van consensus en blind vertrouwen is volstrekt voorbij.'' De bond zal het gesprek met de achterban 'intensiveren'. En de voorzitter zegde toe zich sterk te maken voor de veertigurige werkweek.

Een vrouwelijke dominee vond dat Op Goed Gerucht zélf maar moest nadenken over een 'vakbondspoot'. ,,Ik heb me bij de BNP nooit thuisgevoeld.'' Er moét nu iets gebeuren, vond ze. ,,En anders preek ik gewoon een keer een zondag niet.'' Ze werd onmiddellijk gecorrigeerd door een collega: vergeet het maar, dominees gooien de boel echt niet plat. ,,Wij zijn'', zei een van de Geruchters na afloop, ,,gewoon veel te braaf''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden