Predikanten schrijven open brief: voor ons zijn alle relaties gelijk

null Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Honderden predikanten en kerkelijk werkers willen in een ‘open brief aan de Nederlandse samenleving’ de indruk wegnemen dat overal in de Protestantse Kerk in Nederland homoseksuelen anders worden behandeld dan hetero’s. Ze benadrukken dat in hun kerk het homohuwelijk geen enkel probleem is.

“Wij staan voor een open kerk waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende relatievormen”, schrijven zij in de brief, die vandaag in de vorm van een ondertekende advertentie in deze krant staat. De handtekeningenactie is georganiseerd door Op Goed Gerucht, een vernieuwingsbeweging van protestantse theologen.

De brief is een reactie op het recente besluit van het landelijk kerkbestuur, in de kerkorde het verschil te handhaven tussen het huwelijk van man en vrouw, en dat tussen homoseksuelen. Het heterohuwelijk wordt officieel ingezegend, het homohuwelijk gezegend. De synode heeft daar een ‘blijsluiter’ aan toegevoegd dat dit onderscheid geen waardeoordeel is.

Halfstok

De synode was blij dat op deze manier ook de orthodoxe flank van de PKN (grotendeels tegen homoseksuele relaties) binnenboord kon worden gehouden. Er was ook onvrede. Daags na het synodebesluit hing aan de kerk in Breukelen de regenboogvlag half stok. En een lid van de synode zelf, Peter Goudkamp, adviseerde publiekelijk alle PKN-leden na te denken of ze nog bij deze kerk wilden blijven.

Bij de PKN zijn 2300 predikanten actief en 600 kerkelijk werkers. De 400 ondertekenaars, in meerderheid predikant, willen nu een ‘krachtig en positief signaal’ geven. Het synodebesluit heeft er naar hun idee voor gezorgd dat er nu wordt gedacht dat de hele PKN verschil maakt tussen hetero’s en homo’s. “Die indruk is onjuist”, schrijven ze. Met de brief willen ze duidelijk maken dat in hun kerk alle relaties gelijk worden behandeld en dat iedereen welkom is.

De PKN-scriba, René de Reuver, kan zich ‘helemaal niet herkennen’ in de brief. Hij ontkent dat de indruk is ontstaan dat ‘de hele PKN’ verschil blijft maken tussen homo’s en hetero’s. “Die indruk roepen ze zelf op. We staan allemáál voor een inclusieve kerk waarin iedereen welkom is”, zegt hij. Hij vindt dat in de brief te veel nadruk wordt gelegd op de kerkorde. Liever wijst hij op de praktijk.

Lees ook:

Wat besloot de synode op zijn laatste vergadering in Doorn en waarom?

Homohuwelijken houden een status aparte binnen de PKN. Op papier dan; lokale kerken zijn vrij om te doen wat ze willen.

Synode handhaaft onderscheid homo’s: ‘Wil je nog wel bij deze PKN horen?’

Na de synode was er grote teleurstelling dat de PKN het onderscheid tussen homo's en hetero's op papier wil laten bestaan. Peter Goudkamp, lid van de synode, weet niet of hij nog wel bij een kerk kan blijven die in zijn ogen discrimineert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden