Predikanten beginnen 'groepspraktijk'

Negen predikanten uit Den Haag gaan 'commercieel'. Ze beginnen een 'pastorale groepspraktijk'. De Bond van Nederlandse Predikanten heeft 'vragen' bij het initiatief.

De predikanten willen hun deskundigheid aanbieden aan buitenkerkelijken, bijvoorbeeld bij rouw- of trouwdiensten. Ook voor pastorale gesprekken of een cursus zijn zij in te huren.

Voor de trouwe Haagse kerkganger verandert er niets. Zij hoeven niets extra's te betalen voor de pastorale dienstverlening. En de predikanten blijven gewoon in hun gemeente werken.

“We willen niet voor onszelf beginnen“, benadrukt een van de negen dominees, Reijer de Vries van de Abdijkerk in Loosduinen.

Een beroep op de pastor zal niet-kerkleden ongeveer veertig euro per uur gaan kosten. Een huwelijk of uitvaart met bijbehorende voorgesprekken en nazorg komt neer op vijfhonderd euro.

Wie precies 'buitenkerkelijk' is, is volgens predikant De Vries helder: “Iedereen die niet ingeschreven staat als lid.“

Voor degenen die wél ingeschreven staan, maar nooit in de kerk komen en evenmin financieel bijdragen, blijft de kerkelijke dienstverlening gratis.

“Deze mensen worden bij de kerk bepaald door alle informatie die zij toegestuurd krijgen“, zegt De Vries.

“Initiatieven om het evangelie ook buiten kerkelijke kring uit te dragen zijn alleen maar toe te juichen“, laat Tobias Bos, directeur van de Bond van Nederlandse Predikanten, in een reactie weten.

Toch heeft Bos 'vragen' bij predikanten die rekeningen schrijven.

“Als predikanten mij vragen hoe te handelen als niet-gemeenteleden een beroep op hen doen, adviseer ik altijd daarover afspraken te maken met de kerkenraad. De gemeente schrijft dan een rekening en bepaalt aan wie de opbrengst ten goede komt: de dominee of de gemeente.“

Volgens Bos zal de predikantenbond zich de komende tijd 'bezinnen' op commerciële activiteiten van predikanten.

De Haagse dienstverlening aan buitenkerkelijken is géén vorm van evangelisatie, stelt predikant Reijer de Vries.

“We willen iets betekenen voor mensen die zoeken naar spiritualiteit. We zullen blij zijn als het contact niet eenmalig is, maar niemand hoeft van ons de kerk in.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden