Predikant worstelt met politieke rol

Kerk in Biezelinge. Foto: Wikimedia, Creative Commons Beeld
Kerk in Biezelinge. Foto: Wikimedia, Creative Commons

Predikanten van de Protestantse Kerk in Nederand (PKN) moeten zich veel duidelijker uitspreken tegen politieke bewegingen als de PVV. Dat staat te lezen in de brief 'Predikant en populisme: voorbij hitte, kilte en lauwheid', die vandaag gestuurd is naar alle PKN-predikanten. De verklaring is een initiatief van negen vrijzinnige predikanten van de PKN, de oecumenische Stichting Oikos en hulporganisatie Kerk in Actie.

Volgens de auteurs is de christelijke traditie in het politieke en maatschappelijke debat gekaapt door 'rechts partijpolitiek populisme'. "Wat we merken, is dat het joods-christelijke erfgoed te pas en te onpas wordt opgevoerd in maatschappelijke en ook politieke discussies, vooral wanneer de islam wordt opgevoerd als iets dat bestreden moet worden", staat in de brief. En: "We stellen vast dat we niet meegetrokken willen worden in kille vervreemding ten opzichte van onze naaste."

De auteurs voelen zich geroepen 'het harde oordelen' over de islam een halt toe te roepen. "De islam mag niet gedegradeerd worden tot een inferieure religie of iets dat bestreden moet worden." Volgens de ondertekenaars is "de christelijke morele boodschap een boodschap van solidariteit, mededogen en leven in verbondenheid." De briefschrijvers hopen dat hun brief een discussie uitlokt over de vraag hoe politiek de PKN-dominees moeten zijn.

Volgens Welmoet Boender van stichting Oikos ervaren veel predikanten politieke uitspraken als een dilemma: "Negeer je het politieke debat, dan laat je het passeren. Maar spreek je je te sterk uit, dan word je snel meegesleurd in een sterke polarisatie." Een debat over de politieke rol van predikanten is noodzakelijk, zegt Boender. "Maar we willen geen partijpolitieke discussie, daarom noemen we de PVV niet in deze brief. De kerk moet wat ons betreft wel meer tegenwicht bieden tegen alle negatieve verhalen. Als predikanten zich actief opstellen, initiatief nemen, bijvoorbeeld met de wijkagent in gesprek te gaan over wat er speelt in onze omgeving, maken ze zich zichtbaar en kunnen ze meedoen in het maatschappelijke debat."

De auteurs zien een rol weggelegd voor predikanten als 'verzoener' en 'moreel leider'. Boender: "Predikanten horen relaties tussen mensen te leggen. De geseculariseerde maatschappij is minder allergisch voor de boodschap van predikanten dan we soms denken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden