Predikant in Tutzing brengt skinheads en allochtonen samen

TUTZING (EPD) Tien skinheads en tien asielzoekers en allochtone Duitsers zijn dit weekeinde op de Evangelische Academie in het Duitse Tutzing met elkaar in gesprek gegaan. De landelijke werkgemeenschap Pro Asyl had 48 gasten uitgenodigd, maar het overgrote deel durfde de confrontatie niet aan.

De bijeenkomst, die was georganiseerd door ds. Jurgen Micksch, voorzitter van Pro Asyl, stond oorspronkelijk in het kader van de Kirchentag, die onder het motto Nehmt einander an ('Aanvaardt elkander') volgend jaar in Munchen wordt gehouden.

"In tegenstelling tot het land waar mijn ouders vandaan komen, is hier vrijheid van meningsuiting en democratie" , vond de 27-jarige Firtina. Ze is

trots op dat ze zowel met de Turkse en Koerdische als met de Duitse cultuur is opgegroeid.

Edgar (16) verkondigde een andere mening. "Ik wil niet in een multicultureel land leven. Ik wil leven als Duitser onder de Duitsers. Ik moet niets hebben van zwervers die uit vuilnisbakken vreten en de Duitse eer te grabbel gooien." Eigenlijk is hij tegen geweld, maar, zo voegt hij eraan toe, door het geweld is er de afgelopen tijd wel veel veranderd. "De politici zijn begonnen na te denken."

Tijdens de woordenwisselingen, die nauwgezet werden gevolgd door een groep maatschappelijk werkers, liepen de emoties hoog op. Een jeugdige rechts-radicaal noemde het een succes dat het door brand verwoeste asielzoekerscentrum in Rostock niet heropend is. Het doel van dit soort acties is volgens hem de druk opvoeren in het oosten van Duitsland, waar de politie nog niet goed georganiseerd is en waar de vreemdelingenhaat groot is. De buitenlanders worden dan gedwongen naar het westen van Duitsland te verhuizen waardoor ook daar de bereidheid tot pogroms groeit.

Terugslaan

Maar ook de aanwezige buitenlanders lieten een strijdbaar geluid horen. "We zullen ons niet laten neerknuppelen of laten afslachten. Ik kan ermee leven dat iemand me niet mag, maar als iemand aan me komt, sla ik terug," zei een jonge Duitser van buitenlandse afkomst.

Volgens jeugdwerker Olaf Kuchler is het geweld tegen buitenlanders in te dammen. Als de jongeren alternatieven worden geboden voor alcohol, verveling en het in elkaar slaan van Turken, neemt het racistische geweld naar zijn mening af. Kuchler bouwt momenteel met enkele skinheads een wielerbaan. Zo kunnen de jongeren hun overtollige energie kwijt. Zijn streven is te voorkomen dat uiterst rechts nieuwe aanhang krijgt. De extreem-rechtse jeugdscene heeft zich nog niet geinstitutionaliseerd. Het is nu nog zo dat wie de grootste puinhoop maakt, de meeste aanhang krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden