Predikant die stelt dat Jezus nooit bestond, geweerd van de kansel

Gereformeerde Bond eist standpunt van Protestantse Kerk over 'dwaalleer'

RIANNE OOSTEROM EN GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Jezus heeft nooit op aarde rondgelopen. En alle elementen uit het bijbelse verhaal van Jezus vinden hun oorsprong in een mythe uit het oude Egypte. Deze opvattingen van predikant Edward van der Kaaij uit Nijkerk leiden tot landelijke beroering in de Protestantse Kerk in Nederland.

Van der Kaaij beschrijft zijn opvattingen in het boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom'. Het boek verscheen halverwege vorig jaar, maar zorgde pas twee weken geleden voor het eerst voor commotie. Bij een interkerkelijke dienst werd de predikant de toegang geweigerd tot de kansel. Dat is een zeldzame en vergaande maatregel. De kerkeraad van de gereformeerde kerk waar de dienst werd gehouden, verzocht Van der Kaaij op donderdag om die zondag niet te komen preken.

"Zijn opvattingen zijn op geen enkele manier in lijn met wat wij geloven", zegt kerkeraadvoorzitter Meindert Zuur.

De lokale kwestie is geëscaleerd nu de landelijke kerk gevraagd is een standpunt in te nemen. De behoudende Gereformeerde Bond in de protestantse kerk vraagt in een brief aan het landelijke kerkbestuur op welke wijze 'de tucht gestalte krijgt, als dwaalleer de fundamenten van de kerken probeert aan te tasten'.

Voorzitter Arjen Mensink van de Gereformeerde Bond zegt in een reactie geen 'persoonlijke ketterjacht' tegen Van der Kaaij te willen ontketenen. Wel wil de bond weten waar de grenzen liggen in de kerk. "Wij hebben deze brief gestuurd omdat we een vraag zien: wat doet de kerk als het gaat om het toelaten van dienaren van het woord?"

Het bestuur van de protestantse kerk wil nog niet reageren op de brief en de kwestie. Zijn eigen kerkeraad in Nijkerk heeft geen onregelmatigheden in de preken van Van der Kaaij ontdekt. Met uitzondering van één keer, zegt kerkeraadlid Henk van der Kaa. "Hij preekte toen over de 'De mythe van Marcus'. Dat is door een aantal gemeenteleden als schokkend ervaren."

DE VERDIEPING 6|7

Interview met Van der Kaaij

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden