Praten over geld op een festival

Prinses Máxima eregast op het grootste christelijke jongerenfestijn van Nederland

Voor een van de tenten van het Xnoizz Flevo Festival in Bussloo (bij Apeldoorn) staat een groepje jongeren zenuwachtig te wachten. "Volgens mij is hier straks een discussie over geld en budgetten", zegt een meisje. Een vriendin staat naast haar, een fotocamera in de aanslag.

Toch is niet het debat dat de meisjes zenuwachtig maakt, maar een van de bezoekers: prinses Máxima. Zij is erevoorzitter van CentiQ, dat voorlichting geeft over geldzaken.

Voor het eerst in de 34-jarige geschiedenis wordt het grootste christelijke jongerenfestijn van Nederland bezocht door een lid van het Koninklijk Huis. De burgemeester van Voorst en de commissaris van de koningin in Gelderland staan op de prinses te wachten, net als organisator Edward de Kam. "Het is prachtig haar te mogen ontvangen", zegt hij. "Dit voelt als waardering voor ons festival."

Als Máxima arriveert, rennen de wachtende vriendinnen gillend haar kant op. Politieagenten kijken van een afstandje toe.

Het Xnoizz Flevo Festival heeft tot en met zondag een programma met christelijke artiesten, workshops en lezingen van christelijke sprekers uit de hele wereld. Het thema dit jaar is 'Retour afzender', waarmee de organisatie de bezoekers wil oproepen om verantwoord om te gaan met de schepping.

"Door haar aanwezigheid bij het paneldebat geeft de prinses aan hoe belangrijk ze dit vindt", zegt festivaldirecteur Marten IJmker. Tijdens het debat over geld worden vanaf het podium stellingen als 'Ik maak zelf wel uit waar ik mijn geld aan uitgeef'- voorgehouden aan het publiek. Door een rode of groene kaart op te steken kunnen de bezoekers duidelijk maken of ze het er mee eens zijn of niet.

De prinses zwaait enthousiast mee met rode en groene kaarten, maar een aanbod om zich persoonlijk in de discussie te mengen wijst ze vriendelijk af.

Na afloop van het paneldebat krijgt Máxima een rondleiding over het festivalterrein. Op een van de podia is een optreden bezig van de Engelse band Dweeb. Bij het zien van de prinses draagt de band spontaan een lied aan haar op.

Lopend door de modder en tussen het publiek kijkt Máxima geïnteresseerd rond bij verschillende stands en podia. Van de net begonnen regen trekt ze zich niets aan. Na anderhalf uur is het tijd om te gaan. Thuis wachten drie dochters op hun moeder.

"Ze vond het erg leuk", zegt festivaldirecteur De Kam als de auto met de prinses is vertrokken. "Ze zei dat ze in de toekomst met haar dochters graag vaker naar festivals gaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden