Praten met Noord-Korea kan van Trump een vredestichter maken

Beeld AFP

Van harde oorlogstaal naar dialoog en toenadering, het nieuws over Noord-Korea is binnen enkele weken enorm van toon veranderd. Maar gaan de aartsvijanden in Pyongyang en Washington echt onderhandelen? Een overzicht van de diplomatieke kansen, aan de hand van de drie hoofdrolspelers.

Kim Jong-un kan alleen maar winnen. De wereldwijd belachelijk gemaakte leider van de verarmde communistische dictatuur in Noord-Korea heeft nu de kans om uit te groeien tot een vredestichter. Kim stuurde zijn halfzus en een hoge vertegenwoordiger naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, ontving een delegatie uit dat land en liet daarna via het bezoek weten dat hij best wil praten met de Amerikanen.

Dat lijkt opmerkelijk, want dreigende oorlogstaal aan het adres van de Amerikaanse vijand is een standaard onderdeel van de Noord-Koreaanse propaganda. Kim heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de Verenigde Staten zal treffen met een kernraket. Maar wellicht was het bezit van die kernraket vooral bedoeld om weer aan tafel te komen met de Amerikanen – en nu ook serieus genomen te worden.

Probleem is wel dat er eerdere onderhandelingsrondes met Noord-Korea, onder meer in 1994 en 2007, na veel praten weinig opgeleverd hebben. Maar mocht het weer mislukken, dan is dat voor Kim ook niet zo ernstig. De propagandamachine zal gewoon de draad oppakken en herhalen dat het allemaal de schuld van de Amerikanen is.

Donald Trump zit in een lastig parket. De Amerikaanse president voelt zich het meest thuis bij dreigen en onder druk zetten van de Noord-Koreanen, zoals hij de afgelopen maanden deed. Maar hij kan de opening die er nu is niet helemaal negeren, en bovendien heeft hij wel bewondering voor sterke mannen als Vladimir Putin of Xi Jinping, de presidenten van Rusland en China.

Praten met de Noord-Koreanen kan ook van Trump een vredestichter maken. Maar hij zal dan lastige stappen moeten zetten, zoals het opheffen van de economische sancties en het terugtrekken van de vele Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea. Zijn aanhangers - en bondgenoot Japan - zullen dat als zwakte uitleggen. En als weer een overwinning voor China, Pyongyangs enige bondgenoot.

Trump mist bovendien experts op dit terrein, in het onderbezette Witte Huis en het ministerie van buitenlandse zaken. Een mislukking van de gesprekken zou voor hem een afgang zijn. Natuurlijk geeft hij dan Noord-Korea de schuld, maar Trump zal internationaal te kijk staan als de president die ging praten met een landje met paria-status en daarbij niets voor elkaar kreeg.

Moon Jae-in steekt zijn nek het verst uit. De president van Zuid-Korea heeft een doel voor ogen: duurzame vrede op het Koreaanse schiereiland en dus een einde aan een van de grootste dreigingen in de wereld, een conflict dat al 65 jaar bevroren is. Moon weet, net als alle Zuid-Koreanen, dat de hoofdstad Seoul met zijn miljoenen inwoners in de as wordt gelegd als het echt misgaat.

Om vrede te bereiken moet de Zuid-Koreaan wel vertrouwen op de goede wil van de noorderburen. Maar hij heeft in eerdere functies gezien hoe onderhandelingen ook kunnen stuklopen. Moon kan ook alleen slagen als hij tegen de grote bondgenoot in Washington in durft te gaan, bijvoorbeeld door te vragen om het vertrek van de Amerikaanse militairen uit zijn land.

Ook Moon moet rekening houden met de publieke opinie, in een soms wankele democratie die sterk is verdeeld tussen progressieven en conservatieven. Als hij te veel toegeeft aan Pyongyang kan hij zo weggestemd worden en vervangen door een rechtse hardliner. Maar als hij slaagt, verdient Moon zonder twijfel de Nobelprijs voor de vrede.  

Nieuwe sancties

Opmerkelijk genoeg maakte het Witte Huis dinsdagavond bekend dat de Verenigde Staten nieuwe sancties opleggen aan Noord-Korea. De  sancties zijn bedoeld als straf voor de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider. 

Kim Jong-nam werd ruim een jaar geleden op het vliegveld van Kuala Lumpur belaagd door twee vrouwen, die een lap over zijn gezicht haalden. Volgens de Amerikanen is nu vast komen te staan dat ze daarbij het zeer agressieve zenuwgas VX gebruikten.

Het instellen van nieuwe sancties lijkt een domper op mogelijke onderhandelingen met Noord-Korea. Maar deze maatregelen waren al eerder aangekondigd en ze lijken vooral symbolisch. In de praktijk voegen ze weinig toe aan de lopende sancties die zijn ingesteld door de Verenigde Naties. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden