Prallekes aan de cola op het sjansbal

Eerste alcoholloze carnaval voor 16- en 17-jarigen

VAN ONZE CORRESPONDENT

Alcoholvrije 'sjansbals', cola-tenten of polsbandjes: het zuiden bereidt zich voor op het eerste bierloze carnaval voor 16- en 17-jarigen. Op veel plaatsen barst het feest vandaag los. Gemeenten willen vooral geen heksenjacht op overtredende jongeren. Ze proberen te voorkomen dat een jongere nog een biertje in handen krijgt.

Controles zijn namelijk lastig, met al die pruiken, schmink en kostuums. "Het is heel moeilijk. Je krijgt het nooit waterdicht", verzucht woordvoerder Math Wijnands van de gemeente Maastricht. De gemeente stuurt net als in voorgaande jaren ploegen van ruim twintig handhavers de straat op. Die houden onder andere de leeftijdsgrens in de gaten. Zij letten ook op harde muziek en andere overlast. "Het moet vooral veilig en gezellig blijven. Als ergens in een café of bij een buitenbar een groep jongeren staat die duidelijk te jong is, maar wel bier krijgt, dan krijgt de café-eigenaar een boete. Maar als er een keer een 17-jarige met een pruik tussendoor glipt, dan komt de uitbater eraf met een waarschuwing", zegt Wijnands.

Horeca-bazen op het Vrijthof zetten een grote zwarte iglotent neer, onder de naam 'Club Nix'. Ze mikken op Maastrichtenaren van 13 tot en met 18 jaar. Er wordt alleen fris geschonken. De tent wordt gesponsord door Heineken. "Dat doen ze vanwege het maatschappelijk belang, maar ze kunnen er ook Jillz en andere 0-procentdrankjes verkopen", verklaart Remco Brouwer, een van de initiatiefnemers. De vraag is natuurlijk of de 16-plussers het iets vinden, zo'n Nix-jeugdtent. "We willen er echt een leuke verzamelplek van maken", zegt Brouwer. "Met een goede dj en verlichting. Maar het is een probeersel, we zullen zien of het werkt."

In Tullepetaonestad (Roosendaal) is er in ieder geval veel belangstelling voor het nieuwe alcoholvrije sjansbal voor 15- tot 17-jarigen, in de schouwburg (tijdens carnaval de 'Kwakkelkooi'). De helft van de achthonderd kaartjes is al verkocht. "Carnaval is veel meer dan alleen alcohol drinken", vertelt voorzitter Cor Verbocht van de Stichting Carnaval Roosendaal. "Het gaat ook om verbroedering." De Roosendaalse horeca heeft een polsbandjessysteem, om de 18-minners de kunnen onderscheiden van de 18-plussers. Ook veel andere gemeenten werken met polsbandjes: Veldhoven, Deurne, Dongen en Best, onder andere.

Waar vroeger de oudere prallekes (meisjes) en brakskes (jongens) in Roosendaal gewoon mee mochten drinken met de grote Kwakkels en Kwekkels, is die tijd nu voorbij. Carnaval mag dan een feest zijn waarbij autoriteiten belachelijk worden gemaakt, de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol is ook van vandaag tot en met aanstaande dinsdag van kracht

Facebook-actie tegen leeftijdsgrens alcohol
Demi Blom uit Bergen op Zoom is bepaald niet gelukkig met de leeftijdsgrens voor alcohol. De 16-jarige is met vier klasgenoten een Facebook-actie gestart om de leeftijdsgrens liefst nog voor carnaval omlaag te krijgen. Ze heeft al ruim zeshonderd steunbetuigingen. "Vorig jaar stonden we gezellig met een biertje in de hand, nu kan dat niet meer", zegt ze.

Ze kan ook wel leut hebben zonder alcohol, maar "een biertje hoort er eigenlijk wel bij", vindt Blom. "En het smaakt gewoon goed. Ik heb wel begrip voor de gezondheidsargumenten, maar van ons wordt nu iets afgepakt wat we al gewend waren." Blom heeft het dan vooral over haar vriendinnen, die vorig jaar al 16 waren. Voor haarzelf was het ook vorig jaar illegaal om bier te drinken, al heeft ze toen wel een paar pilsjes kunnen bemachtigen. Ze is bang dat het dit jaar niet meer lukt, omdat de horeca-ondernemers scherper zullen letten op de leeftijdsgrens.

Of het protest iets uithaalt? Blom: "Niet geschoten is altijd mis."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden