'Praktiserende Pieten willen geen verandering van bovenaf'

"Ongelooflijk. En zorgelijk." Marc Giling, voorzitter van het Pietengilde, is niet blij met de beslissing van burgemeester Schoenmaker van Gouda om bij de sinterklaasintocht ook goudgele en in ruitmotief geschminkte Pieten te laten meelopen. "Een vreemde zet, alleen om politiek correct te zijn."

Zijn vereniging telt zeshonderd leden. "Praktiserende Pieten, mensen die meer doen dan af en toe een pakje aantrekken." Die zijn niet tegen verandering: "Maar die moet niet van bovenaf opgelegd worden, door een burgemeester of door omroep NTR. Verandering moet van onderop komen."

Is dat nou zo erg, een paar gekleurde pieten?

"Niemand vraagt om gekleurde Pieten! Ongevraagd mensen een verregaande verandering opdringen in een traditie met een lange historie - dat zal bijna niemand accepteren. Ook de tegenstanders van Zwarte Piet zullen er niet tevreden mee zijn. Ook hen gaat het niet per se om kleur, maar om negatieve stereotypering. En die heeft niets met kleur te maken, maar met oorbellen, dikke lippen, slaafs gedrag en een raar accentje."

Zwarte Piet herinnert aan het slavernijverleden. Is dat geen reden voor aanpassingen?

"Die herinnering is pijnlijk, maar klopt niet. Zwarte Piet heeft niets met slavernij en kolonialisme te maken, de traditie gaat véél verder terug. Al in de Germaanse tijd had je tijdens midwinterfeesten zwarte figuren die de god Wodan vergezelden. De schoorsteen was het kanaal naar de godenwereld. Zwarte Piet is alleen pijnlijk voor mensen die zich niet verdiepen in de geschiedenis."

Én voor mensen die in de sinterklaastijd worden uitgescholden voor Zwarte Piet.

"Ja, dat is naar. Maar ergernis daarover moeten we niet afwentelen op de traditie. Daar moeten we opvoeders op aanspreken."

Niets veranderen dus?

"Er is al veel veranderd en er zal veel blijven veranderen. Maar dat moet van onderop. De discussie gaat door en dat is goed, we moeten in gesprek blijven. Dat brengt ons verder dan zo'n beslissing van een burgemeester."

'Zeurpiet mag ook'

Zwarte Piet kan anders, vinden ook steeds meer BN'ers. Zie de facebookpagina 'Piet Makeover' van presentatrice Anousha Nzume. "Ja, Zwarte Piet is traditie. En nee, de meeste Nederlanders bedoelen het niet racistisch, maar zo ziet het er wel uit", aldus cabaretier Pieter Derks. Volgens Peter R. de Vries kan 'een kinderfeest nooit een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren'. "Wíe de cadeau's door de schoorsteen gooit, moet niets uitmaken, zegt Paul de Leeuw. "Het kan een donkere, lesbische, Marokkaanse, kale of zelfs een zeurpiet zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden