Column

Praktijkles schieten op school

null Beeld

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) lag de afgelopen week onder vuur wegens haar plan praktijklessen te gaan geven op middelbare scholen. De onderwijscampagne, die de KNSA al sinds 2008 op de planning had staan, zou dit najaar van start moeten gaan. Het aantal jongeren dat ingeschreven staat bij een schietvereniging loopt terug - iets wat de koepelorganisatie met de actie op middelbare scholen hoopt te verhelpen.

De VO-raad is echter niet te spreken over de ambities van de organisatie. "Kinderen zijn kwetsbaar. Het is daarom niet de taak van scholen om hen met wapens in aanraking te brengen", aldus de raad.

Met deze verklaring bevestigt de raad eigenlijk deels de motivatie van de KNSA: elke ietwat bijdehante schietverenigingsympathisant zal zich nu namelijk afvragen waar wij jongeren dan wél in aanraking moeten komen met wapens. Als men de KNSA mag geloven, experimenteren jongeren op dit moment stiekem op sinistere zolders met luchtbuksen. Mede daarom lijkt het de organisatie verstandig jongeren kennis over het onderwerp te bieden. Dan is er in theorie minder gevaar aanwezig wanneer een puber toch onverhoopt zonder toezicht met wapens stuntelt.

Op zich klinkt dit als een verantwoorde motivatie voor de lessen. Ik betwijfel echter zeer of jongeren er werkelijk massaal een voorliefde voor kruitsporen op na houden.

Wanneer men de vergelijking trekt met andere gevaarlijke 'activiteiten', zoals bijvoorbeeld drugsgebruik, is het logisch dat ook de schietsport enige toelichting behoeft. Hoewel drugs natuurlijk geen verantwoorde, puur hobbyistische kant hebben, zijn beide activiteiten immers gevaarlijk voor leerlingen. Maar zelfs van de drugsvoorlichting komt op de gemiddelde school weinig terecht. Het handjevol scholieren dat het in hun schoolcarrière werkelijk tot drugsgebruiker schopt, is het in de praktijk volgens schoolbesturen vaak niet waard een voorlichtingsles voor in het leven te roepen.

Dat scholen vanuit voorlichtingsoogpunt tijd zouden willen vrijmaken voor de KNSA en haar zolderhobbyisten, lijkt mij dus zeer stug. Het lijkt daarom wat ongeloofwaardig dat de KNSA werkelijk voorlichting en het voorkomen van gevaarlijke situaties als belangrijkste reden voor de lessen heeft. Het praktijkaspect is daarmee namelijk nog niet of nauwelijks uitgelegd. Van vele activiteiten wordt ons namelijk op school op het hart gedrukt dat het gevaren met zich mee brengt. Toch heb ik de afgelopen zes jaar op mijn school nog nooit een praktijkles BASE-jumping of kooiduiken gekregen.

Ik acht het dan ook niet waarschijnlijk dat de KNSA zelf de verwachting heeft dat de praktijklessen maatschappelijk gezien veel goeds zullen doen. Veel logischer is dat het campagneaspect van de lessen de boventoon zal voeren. Duidelijk is immers dat schietverenigingen hun jonge ledenaantal willen verbeteren. De KNSA zou zich wat dat betreft af moeten vragen wat haar zo anders maakt dan de plaatselijke hockeyvereniging of korfbalclub. Ik denk niet dat de 1040 uren nog vaak gehaald zouden worden, als middelbare scholen elk sportpromotiegroepje zomaar lestijd zouden geven. Het gevaar dat de schietsport in het bijzonder met zich mee brengt lijkt mij geen extra reden voor scholen om juist déze sport te promoten.

Als schietverenigingen zo graag nieuwe, jonge leden willen zullen zij zichzelf simpelweg aantrekkelijker moeten maken voor ons als doelgroep. Aangezien de KNSA naar eigen zeggen slechts concurreert met kermis en zolder, zou dit niet zo'n enorm zware opgave moeten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden