'Praktijk zonder EPD wordt onmogelijk'

Hoe lang kunnen kritische artsen zich blijven verzetten?

De dokter is boos. Het elektronisch patiëntendossier wordt haar door de strot geduwd, vindt Annelies Leloup, huisarts in Amsterdam. "Ook als de patiënt erop stáát, kan ik er niet aan meewerken."

Huisartsen en apothekers kunnen hun patiënten sinds begin dit jaar om toestemming vragen tot elektronische uitwisseling van medische gegevens tussen huisartsenpraktijk, huisartsenpost en ziekenhuis. Zo niet Leloup, bestuurslid van de 700 leden tellende Vereniging Praktijkvoerende Huisartsen (VHP). Zij weigert zich aan te sluiten bij het landelijk schakelpunt (LSP), het nieuwe systeem dat elektronische uitwisselling van medische dossiers landelijk mogelijk maakt. Leloup is niet tegen elektronische communicatie in de zorg, onderstreept zij. "Maar dit systeem vraagt van mij medische dossiers te openen waarbij ik geen mogelijkheid meer heb belangrijke privacygegevens voor andere zorgverleners af te schermen."

Al kan zij zich ook voorstellen dat patiënten haar om aansluiting bij LSP zullen vragen. Het EPD-nieuwe stijl is immers een coproductie van de patiëntenkoepel NPCF, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, apothekers en de grote Landelijke Huisartsen Vereniging. "Die doen alsof ik een erg slechte arts ben als ik me niet aansluit bij het LSP. Of dat er vreselijke rampen gebeuren als je gegevens niet via het LSP worden uitgewisseld", zegt Leloup. Maar de werkelijkheid is anders, vindt zij.

Bijvoorbeeld vorige week, toen werd ze via de spoedlijn van haar praktijk gebeld over een van haar patiënten. Die moest op de Eerste Hulp worden gereanimeerd. Leloup: "Over de telefoon kon ik precies vertellen welke gegevens van belang waren. Daar heb je dus elektronische uitwisseling via LSP helemaal niet voor nodig. En als een patiënt op reis wil, dan kan hij toch gewoon bij mij een uitdraai van relevante medische gegevens ophalen?"

Dus als een patiënt elektronische uitwisseling via LSP van haar eist, dan zegt ze gewoon nee. "Dan is vervolgens de keuze geheel aan de patiënt." Overigens kan Leloup zich niet voorstellen dat een patiënt vervolgens zal vertrekken. "Ik leg namelijk ook uit hoe het systeem werkt."

Blijft wel de vraag hoe lang Leloup en haar kritische collega's zich kunnen onttrekken aan het LSP. Zorgverzekeraars, ziekenhuizen, apothekers maar ook de elfduizend leden tellende LHV spraken al af dat er geen geld meer wordt gestoken in de bestaande regionale zorginformatiesystemen. Vanaf juli 2014 stopt, na ruim elf jaar, de mogelijkheid voor zorgverleners om langs deze weg elektronisch te communiceren. "Dus over anderhalf jaar is er eigenlijk geen keuze meer", zegt Leloup. "Er wordt nu wel door de voorstanders van LSP gedaan alsof artsen en burgers wat te kiezen hebben, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo."

Wat dat betreft kan ze zich ook boos maken over Wilna Wind, de directeur van patiëntenfederatie NPCF. Die riep vorige week weigerartsen op met een alternatief te komen voor het EPD. "Want het kan toch niet zo zijn dat artsen voor hun patiënten beslissen dat hun gegevens niet worden uitgewisseld", aldus Wind. Hoe hypocriet kan men zijn, zegt Leloup boos. "Wind weet ook dat alle andere wegen tot uitwisseling worden geblokkeerd. En dat door alle dwang en drang van de voorstanders het uiteindelijk onmogelijk wordt je praktijk te voeren zónder EPD. Het enige waarop je dan nog kan hopen is de rechtszaak die de VHP vorige week aanspande tegen de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie die LSP exploiteert."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden