Pragmatisme zegeviert bij kiezers in 'sleutelland' van de Europese Unie

Eindelijk een goede dag voor Europa en de euro, aldus BBC-journalist Matthew Price. Die dag begon met de uitspraak van het Duitse Hof, die de weg vrijmaakt voor nieuwe hulp aan eurolanden in nood. En hij eindigde met de uitslag van de Nederlandse verkiezingen, die duidelijk maakt dat de kiezers in een "sleutelland" van de EU een "praktische, werkbare oplossing willen om de euro te redden".

De Nederlanders hebben daarmee het beeld bevestigd dat ze in de eerste plaats pragmatische mensen zijn, aldus Price. De anti-Europa-houding van Geert Wilders hebben ze massaal verworpen.

De Nederlanders, omschrijft The Telegraph het iets anders, hebben zich gerealiseerd dat ze de crisis niet kunnen ontlopen en maar beter in EU-verband kunnen oplossen. Dat besef, aldus Bruno Waterfield, heeft Wilders een verpletterende nederlaag opgeleverd.

Ook The Guardian ziet de verkiezingsuitslag als winst van pro-Europese partijen. Maar Ian Traynor tekent daarbij wel aan dat ook niet-PVV-stemmers hun bedenkingen hebben bij verdere Europese integratie en overdracht van bevoegdheden aan Brussel. Ook VVD-leider Rutte had de laatste maanden weinig goeds over de EU te zeggen, zo roept hij in herinnering.

De Financial Times gaat daarin nog iets verder. Matthew Steinglass ziet in de verkiezingsuitslag geen heroplevend enthousiasme voor de Europese Unie, maar vooral veel strategisch stemgedrag. Hij bestrijdt dat de nederlaag van Wilders het gevolg is van zijn anti-Europa-retoriek. Kiezers lieten hem in de steek, omdat ze hun stem niet verloren wilden laten gaan door iemand te steunen die zij geen regeringskansen toedichtten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden