wk-voetbal

Pragmatische Franse bondscoach Deschamps wil geschiedenis schrijven

Deschamps kan de derde persoon worden die als speler én als coach wereldkampioen voetbal wordt.Beeld AFP

Vertel Didier Deschamps niet dat Frankrijk saai, berekenend voetbal speelt. 'Ik geniet alleen van overwinningen.'

Didier Deschamps kon een kleine zucht niet onderdrukken. De Franse bondscoach, die morgenmiddag met Les Bleus de WK-finale speelt tegen Kroatië (17.00 uur), kreeg na afloop van de gewonnen halve finale tegen België voorzichtig de kritiek voorgelegd dat het spel van de Fransen nog weinig sprankelend was geweest in Rusland.

Er schuilde een zekere onwetendheid in die kritiek. Deschamps (49) heeft namelijk de lijfspreuk à la guerre comme à la guerre. Oftewel: het doel heiligt de middelen. En ja, de Fransen hadden de halve finale tegemoet getreden met respect voor de kwaliteiten van de tegenstander en, nadat de ploeg vroeg in de tweede helft op voorsprong was gekomen, een beroep gedaan op het defensieve, organiserende vermogen.

"We moesten nu eenmaal veel verdedigend werk verrichten", haalde Deschamps zijn schouders op. Onbegrensd aanvallen, zelfs met spelers als Mbappé en Griezmann in het elftal, kan nu eenmaal niet altijd in een wedstrijd, stelde hij.

Het kan niet altijd mooi zijn 

In Les Bleus weerspiegelt zich het karakter van Deschamps, sinds 2012 bondscoach van de Fransen. Hij denkt pragmatisch, realistisch en beschikt als oud-international over de ervaring hoe een eindtoernooi gespeeld dient te worden. Dat kan niet altijd mooi. Deschamps deert het niet. "Ik beleef geen plezier aan alleen goed spel", zei de oud-voetballer eens in de Franse krant Libération. "Ik geniet alleen van overwinningen."

De terugkerende geluiden dat Deschamps - nota bene als aanvoerder - in 1998 in eigen land wereldkampioen werd met saai, berekenend voetbal? Hij zal erom lachen. Intussen kan Deschamps morgen de derde persoon worden die zowel als trainer en als speler wereldkampioen is geworden. De Braziliaan Zagallo en de Duitser Beckenbauer gingen hem daarin voor.

Zijn realistische kijk op voetbal heeft hij niet zomaar gekregen. Deschamps, tweede zoon uit een arbeidersgezin, is klein van stuk en moest vroeger slim zijn. En moedig. Bij zijn jeugdclub Aviron Bayonnais keek niemand er raar van op toen hij als twaalfjarige al aanvoerder werd, ondanks dat zijn teamgenoten twee jaar ouder waren en vaak twee koppen groter. Voor Deschamps was het leiderschap juist een compensatie voor zijn geringe fysiek. Het vormde zijn karakter.

Deschamps zou ermee uitgroeien tot de succesvolste Franse voetballer aller tijden. Hij won de Champions League met Olympique Marseille (1993) en Juventus (1996) en werd Europees en wereldkampioen met het nationale elftal. De Franse pers loofde de moed en winnaarsmentaliteit van 'de kleine krijger'.

Nog steeds niet verwerkt

Smetje op zijn carrière: Deschamps verloor twee jaar geleden als bondscoach de EK-finale in eigen land van Portugal, dat in de verlenging toesloeg via Éder. "We hebben het verlies van 2016 nog steeds niet verwerkt", zei Deschamps dinsdag na de zege op België. Ook vandaar zijn pragmatisme: hij wil geschiedenis schrijven. Deschamps wil niet herinnerd worden als coach van een ploeg die twee jaar geleden bezweek onder de druk, maar hij wil voor de tweede keer in de historie wereldkampioen worden met Frankrijk.

Daarvoor zullen zijn spelers naar hem moeten luisteren. In het leven bestaan er twee soorten mensen, zei Deschamps eens. "Je hebt leiders en mensen die volgen." Toen hem gevraagd werd tot welke categorie hij zelf behoort, kende hij geen twijfel. "Ik ben een leider."

Zoals hij vroeger als centrale middenvelder de balans in zijn elftal controleerde, zo waakt Deschamps nu over zijn elftal. "Ik zal nooit over het verleden beginnen", zei Deschamps na de halve finale van het WK. "Het gaat erom dat je in het 'nu' leeft. Ik ben hier om een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis te schrijven."

Wat Deschamps betreft wordt dat het mooiste hoofdstuk ooit.

Lees ook:
Wat een WK, voor wie de Nederlandse bril heeft willen wegleggen
Tweemaal heb ik hier het landenvoetbal al bezongen. Ik laat het nu Filip Joos doen, eminent Belgisch voetbalcommentator bij de VRT.

Lees ook:
De Kroaten: een mix van kleine elegante spelers en beulen van kerels
Denker des Vaderlands René ten Bos kijkt tijdens het WK naar heldendom en tragiek, naar individu en collectief. Redacteur Peter Henk Steenhuis tekent zijn gedachten op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden