Prachtplek van Nederland kan ook je eigen tuin zijn

Wordt het de Veluwezoom, Radio Kootwijk, de Schoorlse duinen, of toch de Oostvaardersplassen? Vanaf deze week kunnen natuurliefhebbers stemmen voor 'de Prachtplek van Nederland'.

Staatsbosbeheer maakte een voorselectie van twaalf Prachtplekken: natuurgebieden die boswachters het mooiste vinden. Maar ook mochten wandelaars en fietsers zelf filmpjes inzenden van hun favoriete plekje in de natuur. Staatsbosbeheer koos 34 van die filmpjes uit, zodat samen met die van de boswachters in totaal 46 plekken meedingen naar de titel 'Prachtplek van Nederland'. Alle ingezonden filmpjes staan op de website www.prachtplekken.nl waar iedereen nu kan stemmen.

Het aardige van deze prijsvraag is dat niet alleen de bekende iconen aan bod komen, maar ook zeer persoonlijke voorkeuren. Tom Stam zond bijvoorbeeld beelden in van zijn favoriete fietstocht van Egmond naar Bergen aan Zee. En Paul Milo stuurde een filmpje van zijn besneeuwde achtertuintje, met een enorm edelhert erin. Annelies van Klinken legde in 365 shotjes het ontluiken en weer inslapen van haar stadstuin vast: voor haar het ultieme natuurgevoel. En daar gaat het ook om. Staatsbosbeheer wil plekken verzamelen waarover mensen enthousiast zijn. Niet alleen vanwege de kwaliteit van de natuur, maar ook om wat mensen erin beleven, herinneren, ontdekken of waardoor zij geïnspireerd raken.

Tot 19 mei kan iedereen stemmen op de Prachtplek van Nederland. Uiteindelijk zijn twee winnaars, de publiekswinnaar en de winnaar van de mooiste Staatsbosbeheerplek. De publiekswinnaar krijgt een midweek voor zes personen in een 'buitenlevenwoning' van Staatsbosbeheer. De makers van de tien best bekeken filmpjes krijgen een 'Grote Vijf' safari voor 6 personen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden