Prachtige tragikomedie in het Vlaamse Moscou

Een aanvaring op een parkeerterrein markeert het begin van de relatie tussen Matty (midden) en vrachtwagenchauffeur Johnny Beeld
Een aanvaring op een parkeerterrein markeert het begin van de relatie tussen Matty (midden) en vrachtwagenchauffeur Johnny

Moscou is een volkswijk in het plaatsje Ledeberg bij het Belgische Gent. Daar vindt op een dag een aanrijding plaats die een formidabele Vlaamse tragikomedie in gang zet. In ’Aanrijding in Moscou’ is de bestuurder van de oude, afgeragde personenwagen een afwezige, slonzig uitziende moeder van drie kinderen die in een klein flatje de eindjes aan elkaar knoopt.

Belinda van de Graaf

Regie: Christophe van Rompaey. Met Barbara Sarafian en Jurgen Delnaet. In 10 bioscopen.

Haar man is er met een studente vandoor. Matty wil haar Werner terug, maar Werner twijfelt, zoals een man in midlife crisis doet.

De vrachtwagen waar ze op in rijdt (’awel, da’s de vraag, wie er op wie is ingereden’) is van Johnny. Zijn vriendin heeft hem verlaten voor een advocaat, een echte, met een villa in Latem en een Mercedes voor de deur. Sindsdien heeft Johnny zich opgesloten in zijn camion.

In het hartveroverende debuut van de Vlaamse regisseur Christophe van Rompaey blijven Matty en Johnny elkaar uitmaken voor zot, dwaas en onnozel, en ondertussen slaat de vlam in de pan. Matty raakt Johnny recht in het hart door op te merken dat alles rond zijn camion een dode hoek is. Johnny vergelijkt Matty met de mosterd die ze op haar bloedworst spuit: zolang je maar niets hoeft te proeven en te voelen. Het is een enerverende (woorden)strijd tussen mensen die geliefden worden, zoals ook zo mooi verbeeld in Fatih Akins ’Gegen die Wand’.

]]>

Het voortreffelijke scenario komt voort uit heel gewone dagelijkse dingen en misschien helpt het inderdaad dat de filmmakers nagenoeg allemaal afkomstig zijn uit Ledeberg en contreien, precies zoals Fatih Akin afkomstig was uit Hamburg.

Anders dan in Nederlandse films, is het uit elkaar gevallen gezin geen bron van constante ergernis. De kinderen zijn niet extreem brutaal of dweilerig. Ze eten hun bloedworst met appelmoes en patatten, en kijken niet vreemd op als man en minnaar van moeder op een dag samen aan tafel belanden. Rond tienerdochter Vera – gespeeld door een ingehouden bruisende Anemone Valcke – ontwikkelt zich zelfs een kleine intieme liefdesgeschiedenis die een plaatsje krijgt in het verhaal.

’Aanrijding in Moscou’ – eerder dit jaar te zien in Cannes – heeft de authenticiteit van een Ken Loach-film, en de schilderachtige onontkoombaarheid van Aki Kaurismüki. Daarbij is het soms net alsof de dialogen op muziek zijn geschreven, en alsof Matty en haar Johnny op het punt staan om in gezang uit te barsten.

Van het ongeremde, natuurlijke samenspel van Barbara Sarafian als de uitgerangeerde veertiger die zichzelf hervindt, en Jurgen Delnaet als de jongere, rossige ’camioneur’ die haar het hof maakt, word je bijzonder vrolijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden