Prachtige ode aan de Duitse romantiek

De Russische filmmaker Aleksandr Sokoerov maakt nu niet bepaald mainstream-films, maar over aandacht heeft hij in Nederland niet te klagen. Terwijl zijn werk in de voormalige Sovjet-Unie tot 1986 verboden was omdat het niet voldeed aan de eisen van de sociaal-realistische kunst, waren hier de afgelopen jaren - door inspanningen van kleine distributeurs - maar liefst zeven films van hem te zien, waaronder zijn eigenzinnige Flaubert-verfilming 'Madame Bovary'.

BELINDA VAN DE GRAAF

En ook op het afgelopen Rotterdamse filmfestival werd de 46-jarige Rus volop in de schijnwerpers gezet. Er werd een speciaal retrospectief rond zijn videowerk op poten gezet en Sokoerov werd een van de grootste filmdichters van dit moment genoemd. Na het zien van Sokoerovs nieuwste film 'Mother and son' kun je je wel wat voorstellen bij die typering, maar behalve een filmende dichter, blijkt Sokoerov hier toch vooral een filmende schilder te zijn.

Wat betreft de thematiek van 'Mother and son' is er niet veel nieuws onder de zon. Het thema van de dood is in bijna alle Sokoerov-films aanwezig en zo ook in 'Mother and son'. Aangrijpend is het wel zoals de zoon zich over zijn stervende moeder buigt, hoe hij haar in een grote grijze deken hult en naar buiten draagt, hoe hij haar voorzichtig op een bankje legt en haar nog wat voorleest terwijl hij haar hoofd liefdevol ondersteunt. Je voelt dat dit de laatste momenten zijn die moeder en zoon samen meemaken.

Sokoerov neemt er alle tijd voor, om precies te zijn 73 minuten. Meest opmerkelijk is echter de manier waarop dit stille drama in de omliggende natuur gespiegeld wordt. Het is een soort niemandsland, een mytisch oord, waarin de zoon uiteindelijk eenzaam achterblijft, temidden van nevelen en donkere wolkenluchten.

Zelden zijn de dramatische landschappen van Kaspar David Friedrich, waar Sokoerov zich naar eigen zeggen door liet inspireren, zo effectief in filmtaal omgezet. En 'Mother and son' is daarom behalve een meditatie op de liefde en de dood, vooral ook een prachtige ode aan de Duitse romantiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden