Recensie

Prachtige film over een Vlaamse markies in de Amazone

De Wavrin maakte unieke beelden van bijna verdwenen stammen.Beeld XX

Marquis de Wavrin
Regie: Grace Winter en Luc Plantier
★★★

Op 25-jarige leeftijd vertrok de Vlaamse markies Robert de Wavrin (1888-1971) naar Zuid-Amerika. Hoe dieper hij de jungle in trok, hoe interessanter het werd. Hij ontmoette vele verschillende, bijna verdwenen indianenstammen, begon ze te fotograferen en filmen en ontwikkelde zich in de jaren twintig en dertig tot een pionier van de visuele antropologie. Dankzij Grace Winter, zelf etnograaf en als onderzoekster werkzaam op het Koninklijk Belgisch Filmarchief, werd zijn werk herontdekt. 

Samen met editor Luc Plantier maakte ze een formidabele documentaire over de pijp rokende aristocraat die zijn kasteel in Ronsele verliet om diep in het Amazonewoud het dagelijks leven van indianen vast te leggen, en een schat aan foto's en films na te laten. Als eerste legde hij het Tzantza-ritueel vast van het koppensnellende Shuar-volk. Maar wat zijn werk zo speciaal maakt is dat hij vooral geïnteresseerd was in dagelijkse gewoonten en gebruiken. In tegenstelling tot kolonisten was hij ook niet uit op onderdrukking of uitbuiting. 

Bewondering

Uit zijn werk spreekt een grote bewondering voor de inheemse volkeren. Hij kon ze zo naturel filmen omdat hij geen passant was, maar echt met ze samenleefde. Behalve een prachtfilm over de vergeten pionier van de etnografische cinema, liefdevol samengesteld uit De Wavrins foto's, films en aantekeningen, en op muziek gezet door Hughes Maréchal, is het ook een uniek inkijkje in filmhistorisch onderzoek. Petje af voor deze Belgische filmvorsers.

'Marquis de Wavrin' verschijnt vandaag in de bioscoop en is morgen nog te zien op het Filmfestival van Rotterdam.

Meer filmrecensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden