Praat op tijd bij schuldproblemen

Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens in ons land, zo'n één op de zes, kampen met problematische schulden. Rekeningen blijven liggen, het banksaldo is structureel rood gekleurd en schuldeisers staan op de stoep. Het schuldenprobleem is vaak zo groot, dat het hele leven erdoor wordt beheerst. Vorig jaar nog meldden sociale wijkteams, die in opdracht van gemeenten hulp bieden aan burgers bij bijvoorbeeld opvoedings- of gezondheidsproblemen, dat hun werk vaak kansloos is als er schulden in het spel zijn. Schulden tekenen zo de jeugd van veel kinderen, schulden drukken zo op hele gezinnen.

Daarom is het goed dat staatssecretaris Klijnsma (sociale zaken) 7,5 miljoen euro extra ter beschikking stelt om schuldhulpverlening bij gemeenten op orde te krijgen. Iedereen met schulden moet op zijn minst een gesprek krijgen, vindt zij. Nu is dat nog lang niet altijd de praktijk. Wie een huis bezit, maar net is gescheiden, werkloos of armlastig zzp'er is, moet bijvoorbeeld eerst zijn huis zien te verkopen voordat het gemeenteloket opengaat. En omdat dat lang kan duren, stapelen de schulden zich in de tussentijd alleen maar op en wordt het probleem dus groter. En zo is het ook prima dat Klijnsma gevoelig is gebleken voor de oproep van de schuldhulpverlening en gemeenten om een wettelijk moratorium van een half jaar in te voeren. Een periode waarin incasso-procedures worden uitgesteld en er dus tijd is voor de schuldhulpverlening om met schuldenaars en schuldeisers te overleggen over hoe nu verder. Een vraag waarop het antwoord lang niet eenvoudig is.

Maar het echte probleem lijkt Klijnsma niet te kunnen oplossen. Of, zoals de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart in deze krant zei: "De overheid moet meer naar zichzelf kijken. Die is meer een sta-in-de-weg dan een partner bij het wegwerken van schulden."

Wie een verkeersovertreding begaat maar de boete niet bijtijds kan betalen, krijgt ongeacht zijn persoonlijke situatie een extra boete opgelegd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Dat is demotiverend voor wie een oplossing zoekt om uit de problemen te komen. Zo kent ook de Belastingdienst vaste regels voor het invorderen van schulden of ten onrechte uitgekeerde toeslagen.

Dat is vanuit het perspectief van het rijk te verdedigen: wie de schatkist geld verschuldigd is, moet dat ook betalen. Maar het moet ook weer niet zo zijn dat het schuldenprobleem alleen maar groter wordt. Klijnsma erkent dat probleem, ze is met deze overheidsdiensten in gesprek gegaan, wat volgens haar heeft geleid tot 'veel meer onderscheid tussen mensen die niet willen betalen en niet kunnen.' Jammer alleen, dat gemeenten en schuldhulpverlening daar nog weinig van merken.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden