'Praat elkaar niet de put in, er komt een kentering'

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

"Ik heb geen glazen bol", zegt Hans Huis in 't Veld, "maar als het vertrouwen terugkomt, gaat ook de Nederlandse economie weer groeien. Dat kan over twee of drie jaar zijn of iets later, maar er is perspectief."

Het CBS rapporteerde gisteren een krimp van de Nederlandse economie van 1,1 procent in het derde kwartaal. Maar het gaat niet overal slecht. Huis in 't Veld leidt een groep ondernemers, wetenschappers en ambtenaren die innovatie stimuleert in de watersector. Het is één van de toonaangevende branches in de Nederlandse economie. Ook de creatieve industrie, de voedingssector, de high tech, de energiebranche, de logistiek, chemie, zorg en de tuinbouw ziet het ministerie van economische zaken als topsectoren. "Op die terreinen is Nederland internationaal sterk", zegt de ex-bestuursvoorzitter van TNO en ingenieursbureau DHV.

Komt er door deze sectoren weer groei?
"In bedrijven in die branches gebeurt er in elk geval veel. Wij moeten de export stimuleren en kennis van onderzoeksinstituten sneller bij bedrijven kunnen inzetten. Als ik naar de watersector kijk: scheepsbouwers zoals Damen in Gorinchem en IHC in Sliedrecht doen het goed. Allseas in Delft, een bedrijf dat pijpen legt in zee, loopt voorop en heeft nu honderd vacatures."

Hebben kleinere bedrijven daarvan ook profijt?
"Zeker. Grote bedrijven die exporteren hebben veel toeleveranciers in het midden- en kleinbedrijf. Maar ook het mkb exporteert. In de waterzuivering zijn veel relatief kleine bedrijven actief. Die weten nieuwe markten aan te boren in het buitenland omdat zij technologisch goed bezig zijn. In de scheepsbouw, waterbouw en waterzuivering werken 180.000 mensen. De verwachting is dat er 40.000 nieuwe krachten nodig zijn tot 2020."

Waar gaat het slecht?
"Ik ben ook commissaris bij bouwbedrijf Ballast Nedam. Het is bekend dat het in de woningbouw niet goed gaat en door de leegstand worden er weinig nieuwe kantoren gebouwd. Deze ondernemingen zijn op zoek naar activiteiten die nog renderen, zoals de aanleg van windenergieparken. Verder moeten zij het aantal werknemers reduceren. Dat gebeurt bij veel aannemers, maar dat is niet het hele verhaal. Soms zijn wij te somber. In de watersector wordt goed verdiend, er zijn veel nieuwe kansen en dat geldt ook voor enkele andere branches; die heten niet voor niks topsectoren. In de high tech groeien bedrijven."

Wat is er nodig voor groei?
"Nederlandse bedrijven moeten zich onderscheiden door slimme en duurzame oplossingen te bedenken. Op het terrein van water: wereldwijd wonen steeds meer mensen langs rivieren en in de delta's. Voedselvoorziening, schoon water, energie en de aanleg van havens worden daar een probleem. Nederlanders hebben daarvan verstand en die kennis zetten wij om in producten en diensten. Bij de TU Delft staat een gebouw voor startende bedrijven en dat is te klein. Wij zijn toe aan een nieuw pand. Op korte termijn is er in Nederland weinig vertrouwen bij de consument, maar ik denk dat er een kentering komt. Wanneer weet ik niet maar we moeten elkaar niet de put in praten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden