PPG staakt overnamepoging, na drie biedingen op AkzoNobel

Michael McGarry in maart 2017.Beeld EPA

PPG Industries doet waarschijnlijk geen nieuwe poging om AkzoNobel over te nemen. Dat valt op te maken uit antwoorden die Michael McGarry, bestuursvoorzitter van het Amerikaanse verfconcern, donderdagavond gaf op vragen van analisten, al gaf McGarry niet voor honderd procent uitsluitsel.

PPG Industries deed dit jaar tot drie keer toe een bod op AkzoNobel. Al die biedingen werden door de leiding­­ van AkzoNobel verworpen. Op 1 juni staakte McGarry zijn koop­poging. Een vijandige overname van het Nederlandse verf- en chemie­concern durfde hij niet aan.

Een analist vroeg McGarry donderdagavond, tijdens een vragensessie over de resultaten van PPG in het derde kwartaal, of hij opnieuw bij AkzoNobel zal aankloppen. “Ik denk dat we erg duidelijk zijn geweest”, antwoordde McGarry. “Wij hebben ons bod op 1 juni ingetrokken. We zijn verder gegaan. Onze aandeelhouders verwachten van ons dat we doorgaan met het creëren van waarde vandaag. Wij worden niet betaald om maar wat af te wachten”, aldus een transcriptie van de vragensessie op een Amerikaanse website. McGarry zei ook dat hij gelukkig is met de bedrijven die nu op zijn overnamelijstje staan. PPG nam dit jaar al bedrijven over ter waarde van 300 miljoen dollar, waaronder de Amerikaanse coatingfabrikant The Crown Group. Voor AkzoNobel was McGarry bereid bijna 27 miljard euro op tafel te leggen.

Nieuwe kooppoging

Hoewel PPG op 1 juni afhaakte, hielden analisten en beleggers er rekening­­ mee dat het Amerikaanse bedrijf een nieuwe kooppoging zou doen. Een aantal gebeurtenissen voedden dat idee. Op 19 juli vertrok bestuursvoorzitter Ton Büchner, verklaard tegenstander van de overname, om gezondheidsredenen bij AkzoNobel. Nog geen twee maanden later verliet­­ financieel directeur Maëlys Castella­­ het bestuur – wegens ziekte. President-commissaris Antony Burgmans, die het verzet tegen de overname met Büchner leidde, stapt in het voorjaar op.

Daarbij vielen de resultaten van Akzo­Nobel in het tweede en derde kwartaal tegen – mede door tijdelijke fabriekssluitingen in Rotterdam, China en Houston – en zijn de verhoudingen tussen AkzoNobel en een aantal aandeelhouders nog altijd gespannen. Diverse­­ grootaandeelhouders namen het Büchner en Burgmans zeer kwalijk dat zij niet op het bod van PPG wilden ingaan. Deze week droeg het Britse pensioenfonds USS Eric Meurice, ex-topman van ASML, voor als lid van de raad van commissarissen van AkzoNobel. Aandeelhouders hebben het recht om commissarissen voor te dragen, maar van dat recht wordt zelden­­ gebruikgemaakt. AkzoNobel heeft de voorkeur voor een ander.

De koers van het aandeel AkzoNobel bleef vandaag nagenoeg onveranderd. Analisten vermoedden dat de koers van het aandeel de afgelopen maanden werd gestut door het idee dat PPG nog een overnamepoging zou wagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden