PowNed en WNL in omroepbestel, Llink ligt eruit

De nieuwe omroepen PowNed en WNL krijgen zendtijd. Llink lijkt te verdwijnen, seniorenomroep Max blijft en Tros is gewaarschuwd.

Nu kan niemand meer roepen dat de publieke omroep in Nederland een volledig ’links’ bolwerk is: PowNed en WNL (voorheen: Wakker Nederland) zijn definitief tot het publieke bestel toegelaten. De omroepen noemen zich respectievelijk ’weldenkend’ en ’conservatief-liberaal’.

Ook blijkt nu voor het eerst in Hilversum dat er een achterdeur is. De ’idealistische’ omroep Llink verdwijnt van Nederland 1, 2 en 3. Voor het eerst wordt een omroep definitief de deur gewezen, hoe ’sympathiek’ de minister deze organisatie ook vindt. Llink heeft volgens minister Plasterk (media) de criteria die het zelf bij de zendtijdaanvraag heeft gesteld, niet gehaald.

„De programma’s hebben niet de vernieuwing gebracht die ze beloofden te brengen en organisatorisch was er ook te veel aan de hand bij de omroep. Er waren interne conflicten, te veel bestuurswisselingen en financiële problemen binnen de vijf jaar die Llink bestaat”, zegt Plasterk.

De PvdA-bewindsman, die zijn besluiten gisteren bekend maakte, benadrukt dat het bij Llink gaat om een ’voorgenomen’ beslissing en dat de omroep daar volgens de officiële procedure nog bezwaar tegen kan maken. De omroep laat weten dat te doen en eist een onafhankelijk onderzoek.

De minister volgt met zijn besluiten bijna alle adviezen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media. Alleen bij de Tros wijkt dat besluit enigszins af. Het commissariaat gaf over de grootste omroep van Nederland als enige adviesorgaan een ’rode kaart’ omdat zij zich onvoldoende zou houden aan de Mediawet.

Plasterk concludeert echter dat die omroepvereniging voldoende aannemelijk maakt dat ze zich voortaan aan de wet zal conformeren. Zo heeft de Tros speciaal een jurist aangesteld om toe te zien of programma’s volgens de regels van de Mediawet worden gemaakt. Plasterk zegt daar wel bij dat het commissariaat dat toezicht houdt op de omroepen, bij de Tros extra scherp zal letten op de naleving van de wet. „Bij overtredingen kunnen we namelijk alsnog de erkenning van de Tros intrekken”, stelt de minister.

PowNed en WNL zijn toegelaten als aspirant-omroep, zoals dat officieel heet. Ze krijgen van september 2010 tot 1 januari 2016 de tijd om zich te bewijzen. Als ze hun doelstellingen halen, worden ze een volwaardige omroep. Anders niet, zoals nu bij Llink is gebleken. Seniorenomroep Max daarentegen is de aspirant-status ontstegen en is nu door de minister als een ’echte’ omroep erkend.

Voorzitter Henk Hagoort van de NPO is blij met de besluiten van minister Plasterk. „Het publieke bestel blijkt werkelijk open. Een omroep moet waarmaken wat ze belooft en als die beloften niet worden nagekomen, verdwijnt een omroep ook echt.”

Over het nieuwe ’rechtse’ geluid dat vanaf volgend jaar in Hilversum zal klinken, zegt Hagoort ’dat er kennelijk groepen in Nederland zijn wiens stemmen niet worden gehoord, maar die zich vanaf nu hopelijk wel met de omroepen PowNed en WNL kunnen identificeren”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden