'Powned en Max in omroepbestel, Llink eruit'
Drie belangrijke adviezen zeggen dat Powned moet worden toegelaten tot de publieke omroep en dat Llink moet verdwijnen. Het is nu aan minister Plasterk (media) om te beslissen.
Llink moet uit het publieke omroepbestel verdwijnen, Omroep MAX mag blijven en Powned kan erin. Dat adviseren de Nederlandse Publieke Omroep, het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur minister Ronald Plasterk (PvdA, media). Die moet voor het einde van dit jaar beslissen welke omroepen in 2010 zendtijd krijgen.
De adviesorganen waren eensgezind, behalve bij de aanvrager Wakker Nederland (WNL). De omroep, die uit de koker komt van dagblad de Telegraaf, kreeg een negatief advies van het Commissariaat voor de Media. Volgens de toezichthouder van de publieke omroep moet WNL nog ’het nodige doen met het aanscherpen van governance’ – oftewel een behoorlijk bestuur hebben – en de ontvlechting van de banden met de Telegraaf Media Groep. Die laatste is de houdstermaatschappij waaronder de gelijknamige krant valt.
Ook de Commissie Integriteit Publieke Omroep (Cipo), die de NPO bij haar advies bijstond, is kritisch over WNL. Zij stelt dat bij WNL de vele kruisverbanden van bestuurders, de ledenraad en de leden van de raad van toezicht veel risico’s met zich meebrengen. De minister moet daar volgens de Cipo alert op zijn.
Powned, dat uit de roemruchte weblog GeenStijl is ontstaan, kreeg een positief oordeel van alle instanties. Maar dat zegt niet dat er alleen maar mooie woorden worden gesproken. Powned is volgens de adviezen multimediaal, gericht op jongeren en vertegenwoordigt de netwerkgeneratie, die binnen het bestel onvoldoende of nog niet aanwezig is. Daar tegenover staat dat er toch goed op moet worden gelet dat deze omroep onafhankelijk van GeenStijl en de Telegraaf Media Groep blijft opereren.
Voor zowel Powned als WNL wordt de vraag gesteld of ze niet te opiniërend zullen zijn en of ze wel onafhankelijke journalistieke programma’s kunnen maken, zoals ze dat wel in hun aanvraag beogen. Wat dat betreft worden bij WNL meer twijfels geplaatst dan bij Powned.
Met Llink is het gedaan als omroep, als het aan de drie organisaties ligt. In de adviesrapporten staan weinig lovende woorden voor de ’duurzame’ omroep. De programma’s zijn moeilijk te plaatsen in het publieke bestel, er zijn te veel financiële problemen en de prestaties blijven onder de maat. Vice-voorzitter Marry de Gaay Fortman van de Cipo zegt dat Llink er wel in is geslaagd om het bestuur en de raad van toezicht te scheiden, maar dat dit ’te laat’ is gebeurd.
Over MAX is het oordeel duidelijk: de ouderenomroep heeft aan de beloften voldaan en heeft zijn toegevoegde waarde bewezen.