Poweryoga of de sereniteit van het zweten

In fitnessland lijkt ieder halfjaar een nieuwe trend over te waaien. Was het net nog tae bo, karate-achtige fitness op muziek, momenteel is poweryoga je van het. Oefeningen waarbij ontspanning, en innerlijke rust gecombineerd worden met conditietraining, beloven sportscholen.

Dorien Pels

Een geheide hit in de Verenigde Staten en nu probeert 'What's in store', een televisieverkoopkanaal, het ook in Nederland. Na de avondprogrammering op de commerciële kanalen worden de videobanden aangeprijsd onder het motto 'de complete work-out voor lichaam, geest en ziel'.

,,Deze vorm van yoga is eerder met fitness te vergelijken, dan met de traditionele yoga'', zegt Tonnie Goes, poweryoga-docent. ,,Je maakt snelle bewegingen achter elkaar, waarbij allerlei spieren gebruikt moeten worden.''

Net als tae bo een goeroe heeft in de persoon van oud-boxer Billie Blanks, is er voor poweryoga K. Pattabhi Jois. De 80-jarige wijze Indiër zocht aansluiting bij Amerikaanse fitnessbranche en reist de wereld rond om mensen voor poweryoga, oftewel astanga-yoga te enthousiasmeren. Ook net als Tatjana bij tae bo, waagt een trits aan Amerikaanse beroemdheden zich volgens de sportscholen aan poweryoga. Zo had zangeres Madonna les van het New Yorkse echtpaar Birch. Glamour werkt aanstekelijk, want Beryl en Thom Birch werden op hun beurt beroemd met de boeken 'Power Yoga' en 'Beyond Power Yoga'.

Goes vindt dat niet iedereen zomaar les zou mogen geven. ,,Ik zie steeds meer advertenties op ruiten van sportscholen. Ik heb er eens een gebeld, blijkt dat ze op een zweverig stukje muziek de ene spier na de andere rekken. 'Maar dat is toch gewoon een warming-up?', vroeg ik. 'Jaha', zei dat meisje, 'Maar wij noemen het poweryoga'.''

Daartegenover staan de yoga-instituten die zich tegen de hippe Amerikaanse invasie keren. ,,Blessuregevoelig'', oordeelt Nanda Beek van Iyengar Yoga Centrum in Amsterdam over het gespring op de poweryoga-videoband. Toch vindt ook Beek dat yoga best een imago-oppepper kan gebruiken: ,,Het was altijd een beetje het beeld van bij een mevrouw om de hoek op een slaapzak stil liggen met je sokken aan''.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden