Verkiezingen VS

Powervrouw Klein stemt Trump: Ik hoef geen heilige als president

Trump hier omringd door de groep 'Vrouwen voor Trump'. Beeld Afp
Trump hier omringd door de groep 'Vrouwen voor Trump'.Beeld Afp

Lori Klein is lid van het National Committee, de top van de Republikeinse Partij, als afgevaardigde van Arizona. Trump kan op haar blijven rekenen.

Steunt u Donald Trump nog als presidentskandidaat nu steeds meer vrouwen hem beschuldigen van aanranding?

"Die kleedkamerpraat van Trump is ongepast en kwetsend. Maar het gebeurde elf jaar terug in een grappende sfeer. Ik hoef geen heilige als president, en hij is geen roofdier zoals Bill Clinton die flink moest lappen om een aanklacht voor misbruik af te kopen. Bovendien zijn de meeste vrouwen die klagen inmiddels zelf in diskrediet gebracht. Trump is zijn hele leven omringd met mooie vrouwen maar nooit ergens van beschuldigd. Dat dat nu na dertig jaar gebeurt, is puur politiek."

Lori Klein Beeld Arizona Freedom Alliance
Lori KleinBeeld Arizona Freedom Alliance

Van de 20 procent vrouwelijke Congresleden is slechts een kwart Republikeins. Hoe komt dat?

"Je word niet wakker met het idee: Nu ga ik de politiek in! De meeste Amerikanen zijn druk met geld verdienen voor hun levensonderhoud. Er zijn veel alleenstaande moeders, zelf heb ik ook in mijn eentje drie zoons opgevoed. Als lokaal politicus krijg je 24.000 dollar per jaar, dat is meer dienstverlening dan een salaris waar je van kunt leven. Vrouwen zijn vaak gericht op hun gezin. Alleen als er toevallig in jouw familie politieke ervaring is of geld genoeg, zie je dat vrouwen zich verkiesbaar stellen."

Wie is Lori Klein?
Lori Klein was van 2011-2013 senator in Arizona. Zij is directeur van een conservatieve opleiding journalistiek voor Amerikanen ‘die van vrijheid houden’. Arizona geldt als de meest wapenvriendelijke staat van de VS. Kleins favoriete pistool: een Glock.

Onderzoek wijst op hindernissen die leiden tot een gebrek aan vrouwelijke kandidaten. Is politiek bedrijven voor vrouwen lastiger?

"Nee. Zij hebben zelfs iets meer kans als ze het tegen een man opnemen. Mensen vertrouwen een vrouw eerder, zij zijn verzorgender. Dat is een aantrekkelijk onderdeel van leiderschap. Mannen moeten beleefd blijven tegen vrouwen, dat zag je ook in de debatten tussen Trump en Clinton. Ik denk dat vrouwen in de politieke arena in het voordeel zijn."

Hoe probeert de Republikeinse partij meer vrouwen erbij te betrekken?

"Het is een erkend probleem. Bij ons ligt altijd de nadruk op het binnenhalen van meer vrouwelijke kiezers. 'Vrouwen voor Trump' is een vehikel om dat te doen. Wij doen huisbezoeken en roepen kiezers op zich te registreren, vragen sprekers. In Prescott is een vrouwenclub met 600 leden. Veel vrouwen hebben een bedrijf. Zij vinden de huidige politici corrupt en willen een zakenman als president die belastingen verlaagt.

"Voor leiderschap is er de organisatie Wish List die vrouwen traint voor een politieke carrière. Arizona heeft het Dodie Londen instituut dat hetzelfde doet. Zij was de vrouw van schrijver Jack Londen en heeft mij het klappen van de zweep geleerd."

Wat betekent het als Hillary Clinton als eerste vrouw het presidentschap wint?

Committeewoman Klein zucht diep bij het vooruitzicht. "Het gaat niet om de vagina-stem. Het gaat om vertrouwen. Voor Clinton tellen alleen geld en macht. Trump heeft zijn eigen fortuin verdiend. Amerika is bijna bankroet. President Obama heeft de raciale kloof juist vergroot. We moeten weg van gender- en rasverschillen, een eind maken aan de huidige politieke kloof. Trouwens, het is belachelijk wat Trump zegt over niet accepteren van de uitslag. Als hij dik verliest, komt er geen rechtszaak. Bij een miniem verlies gaan we wel kijken of iedereen op de stemlijsten nog leeft en staatsburger is.

"Amerika is niet klaar voor het Europese socialisme van Hillary Clinton. De Democraten zijn in een partij veranderd die bijna communistisch is. Ik stem op de persoon die onze manier van leven en onze waarden het best kan beschermen. 'Vrouwen voor Trump' stemmen voor de man die het moeras in Washington DC gaat opruimen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden