Powells visioen: rust voor Israël

TEL AVIV - De Amerikaanse oud-generaal Anthony Zinni is de nieuwe man die moet bewerkstelligen wat velen voor hem niet is gelukt: rust in het Midden-Oosten.

Minister van buitenlandse zaken Colin Powell stuurt nog deze week zijn makker uit het leger naar het Midden-Oosten. In een lang verwachte rede zette Powell in Louisville (Kentucky) het beleid van de regering Bush uiteen ten aanzien van het Israëlisch-Palestijns conflict. Tot de elfde september heeft Bush er zijn vingers niet aan willen branden. Maar de druk van de Arabische landen om het Palestijnse probleem op te lossen is groot. Powell had tevoren de hooggespannen verwachtingen getemperd: ,,Ik heb geen nieuw plan, wel een visioen''. Te weten: Israël en Palestina vreedzaam naast elkaar in een Midden-Oosten dat de Joodse staat accepteert.

De weg daartoe is allereerst een bestand. Powell riep de Palestijnen op het geweld te staken -,,Nu!''- en de plegers van terreurdaden te arresteren. Israël hield hij voor dat er een einde moest komen aan de bouw van nederzettingen en aan de bezetting. In Jeruzalem leek men opgelucht adem te halen. Dagenlang was er gespeculeerd over de rede, die 35 maal is herschreven. Opluchting was er vooral omdat de speech geen verrassingen bevatte. De Palestijnse reactie was gemengd. Oud-woordvoerster Asjrawi is tevreden dat de VS zo expliciet een Palestijnse staat bepleiten. Maar toponderhandelaar Erekat betreurt het dat de VS niet met een plan voor een hervatting van het vredesoverleg komen.

De grote vraag blijft of de VS nu echt druk gaan uitoefenen. Powell lijkt vooral de goede wil van de VS te verwoorden. Hij stuurt Zinni, bekend om zijn nauwe banden met Saoedi-Arabië, en blijft zelf uit de buurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden