Powell met lege handen naar huis

Met een tirade van de Palestijnse leider Jasser Arafat nog in de oren is minister Colin Powell gisteren met lege handen teruggegaan naar de Verenigde Staten. De sombere vaststelling: ,,Een staakt-het-vuren is op het ogenblik geen optie'', zei alles.

AMSTERDAM - Meer dan een belofte van Powell dat hij weer naar het crisisgebied komt zit er momenteel niet in. Zelfs geen tijdstip waarop.

,,Zonder veiligheid is er geen vrede mogelijk en zonder vrede is er geen veiligheid'', verwoordde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken voor de zoveelste maal de vicieuze cirkel waar hij al sinds zijn aantreden tegen aankijkt.

Dus stuurt hij afgezant Anthony Zinni dezer dagen weer terug naar het Midden-Oosten. En Powells rechterhand William Burns. En natuurlijk George Tenet, de directeur van de CIA, die zijn veiligheidsplan weer aan de man moet proberen te brengen. Dat moet dan over, op zijn vroegst, een week of zes à zeven resulteren in een internationale vredesconferentie, mogelijk in de Verenigde Staten.

Iermand die zo'n beraad als onzin beschouwt is de Egyptische president Hosni Moebarak. Die had zich 'ziek' gemeld, vlak voor hij Powell zou ontmoeten in Cairo, de laatste plaats die de minister op zijn terugreis naar Washington zou aandoen. Powell zag er geen slecht teken in, want hij had maandagavond nog een goed gesprek met de president gevoerd. Maar via het nationale persbureau Mena liet Moebarak weten dat, gezien de verslechtering van de toestand in de regio, een vredesconferentie volstrekt onlogisch is. En deskundigen zien in het 'onwel' zijn van een van de belangrijkste Arabische leiders een duidelijk teken van misprijzen over de mislukte missie van Powell.

'Catastrofaal' karakteriseerde de Palestijnse minister van informatie Jasser Abed Rabbo gistermiddag het gesprek tussen Powell en Arafat, die van pure woede de Amerikaan geen uitgeleide deed. Even daarvoor had de minister Arafat voorgehouden dat hij zijn achterban moet duidelijk maken dat het terrorisme dient op te houden. Er is een 'strategische keus' van de Palestijnse leider nodig om aan het vredesproces te kunnen meedoen. Hij kreeg slechts een tirade retour. Arafat eiste van de Amerikanen en de rest van de internationale gemeenschap dat ze een einde zouden maken aan het 'gevangen' houden van de Palestijnse leider. ,,Is het acceptabel dat ik niet eens een voet buiten de deur kan zetten?'', beet Arafat Powell toe.

Van Ariël Sjaron had hij eerder op de dag niet meer gedaan gekregen dan een 'tijdschema' voor de beëindiging van Operatie Beschermende Muur -'een week of zo'- dat 'minder voortvarend' was dan Powell had gewild. De Israëlische premier hield hij voor dat er geen staakt-het-vuren komt zolang zijn troepen op de Westelijke Jordaanoever verblijven. De term 'onmiddellijke terugtrekking', die president George Bush vorige week nog bezigde valt al niet meer. De Amerikanen zijn al blij als Sjarons leger stopt met zijn jacht op al dan niet vermeende terroristen in onder meer Ramalla.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden