Poupou

Het heeft er alle schijn van dat Jan Ullrich in de voetsporen treedt van Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor. Dus: die verdomde, verdwaasde tweede plaats. Zoetemelk kon zich, in 1980, ontdoen van deze vloek en al die jaren frustratie van zich af fietsen, Poulidor kon dat nooit. Ullrich heeft die Zoetemelkiaanse zege al, maar toch.

Poulidor dus, de vleesgeworden verliezer. Kijk hem door het peloton van volgers stappen, de haren geverfd, de lach bevroren op het gelaat. Poupou heet 'ie en de ouderen herkennen hem met vreugde en nostalgie.

Nooit een dag geel, nooit die trui van onsterfelijkheid. Krabbers en mazzelaars hebben zo'n tricot thuis in de kast, hij niet. Voor eeuwig verdoemd, voor altijd de beroemdste nummer twee van Frankrijk.

Jacques Anquetil reed hem in de wielen, daarna sneed Roger Pingeon hem de benen af en in het jaar dat Jan Janssen won, knalde Poupou op een motor. Hij, het zinnebeeld van trouw en loyaliteit, van eenvoud en bijna gierigheid, werd beroemd tot in de derde macht.

De Tour bleef zijn huis en hij verhuurde zichzelf altijd voor de hoogstbiedende. Ooit reed hij een dag vooruit, werd toegejuicht als een held en lachte minzaam zijn bankrekening toe. De Tour van dat jaar reed in zijn schaduw.

Dit jaar kun je Poupou in het geel van een van de hoofdsponsors tegenkomen. Eindelijk geel voor deze man die je toelacht en die schoonvader van Adri van der Poel is.

Wat was die ook al weer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden