Poulet aux pruneaux (Kip met pruimedanten)

In Zomertijd trekt Karin Luiten in zeven etappes door zeven Franse streken, voor zeven Franse gerechten. Vandaag: Etappe 3: naar Agen

De vader van vriendin M. besloot na decennialang expatten voor een bekend Nederlands biermerk zijn pré-pensioen te gaan consumeren in Zuid-Frankrijk, in de buurt van Agen. Een dankbare vakantiebestemming voor mijn eindeloze studiezomers. Bovendien hield hij, net als ik, van koken dus zaten we dagenlang samen aan de keukentafel te snijden, hakken en kletsen. Leven als de spreekwoordelijke god in Frankrijk. Maar zijn droom werd pas echt werkelijkheid toen er een dorp verderop een restaurantje te koop kwam te staan. De volledige inboedel, zestig jaar aangekoekt keukenvet én serveerster Bernadette bleken bij de koop inbegrepen. De eerstvolgende zomer kwam ik tegen kost en inwoning bijspringen als hulpje in de bediening. Helaas bleek ik daar geen enkel talent voor te bezitten. Dat vond de cliëntèle duidelijk ook. Terwijl Bernadette haar witte schortzakje rinkelend vulde met pourboires, had ik na een maand hooguit een handjevol fooi bijeengeschraapt. Liever hielp ik in de keuken. Dat was trouwens hard nodig, want restaurantkoken bleek iets heel anders dan thuiskoken. Niks geen gezellig gefrut met een glaasje erbij maar huphuphup. Leermoment: tafels met vier gasten bestellen bij voorkeur vier verschillende gerechten, maar het is wel de bedoeling dat die allemaal tegelijk op tafel verschijnen. Gekkenwerk. De vader van M. worstelde zienderogen. Al snel gaf hij zich gewonnen en huurde een jonge kok in uit Nederland, een echte. Koken kon hij uitstekend, alleen deed het de zaken geen goed dat hij een openlijke affaire begon met de vrouw van de groenteleverancier. Evenmin dat ik het bedrijfsbusje een ravijn in reed. Tot overmaat van ramp bleek aan het eind van de zomer dat Bernadette de kluit grootschalig belazerde door bij elke betaling eigenhandig wat muntjes af te romen voor haar rammelschortje.

Elke keer als iemand mij vraagt of ik niet droom van een eigen restaurant begin ik heel hard te lachen.

Zelf maken?

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen:

4 kippenpoten

75 g spekjes

± driekwart fles soepele

rode wijn

20 sappige gedroogde pruimen zonder pit (pruneaux d'Agen)

1 flinke wortel

3 bleekselderijstengels

6 kleine sjalotjes

1 knoflookteen

paar takjes tijm

paar takjes rozemarijn

2 eetl bloem

scheut olijfolie

zout & peper

Schil de sjalotjes, maar laat ze wel heel. Fruit samen met de fijngehakte knoflook en de spekjes in wat olijfolie in een ferme braadpan tot de ui glazig is en de spekjes uitgebakken. Haal uit de pan. Bestrooi de kip met zout en peper en braad aan in het

bakvocht. Bestrooi met de bloem. Snij de wortel en selderij in plakjes en voeg toe. Ook het speksjalotmengsel mag er weer bij. Giet er zoveel wijn bij tot de kip nét onderstaat. Voeg gehakte tijm en rozemarijn toe en de pruimen. Breng aan de kook en laat op het laagste pitje onder een schuin deksel in een uur gaar sudderen. Haal kip en groenten uit de pan en doe op een schaal. Duw de pruimen plat met de pollepel. Zet het vuur hoog en laat de saus even inkoken. Proef op zout en peper. Giet over de kip.

Culisouvenirtip:

Pruneaux d'Agen zijn een begrip in heel Frankrijk en te koop in elke supermarkt. U weet het verschil hè? Prunes zijn verse pruimen, pruneaux zijn gedroogde pruimedanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden