Pöttering nieuwe voorzitter europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De Duitse christendemocraat Hans-Gert Pöttering is dinsdag gekozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement in Straatsburg. Hij volgt de Spaanse socialist Josep Borrell op, die de afgelopen 2,5 jaar voorzitter was.

De verkiezing van Pöttering is geen verrassing. Traditiegetrouw is de voorzitter iemand uit een van de twee grootste fracties in het parlement. Socialisten en christendemocraten verdelen de zittingstermijn van vijf jaar met zijn tweeën. Pöttering haalde 450 stemmen, waarmee hij in de eerste ronde al werd verkozen tot voorzitter.

De christendemocraten vormen met 277 leden de grootste fractie in het Europees Parlement, dat met de komst van de parlementariërs uit de nieuwe EU-landen Roemenië en Bulgarije nu 785 leden telt. De Fransman Joseph Daul is Pöttering opgevolgd als leider van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), waarvan ook zeven CDA'ers deel uitmaken.

Pöttering is een veteraan in het EP. De 61-jarige katholieke Duitser werd in 1979 lid van het Europees Parlement in 1979. Sinds 1994 was hij vice-voorzitter van de EVP, sinds 1999 leider van de christendemocraten. Pöttering is geboren op 15 september 1945 in Nedersaksen, in het noorden van Duitsland. Zijn vader kwam aan het einde van de oorlog om aan het Oostfront. Pöttering heeft hem nooit gekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden