Potsierlijke wraakfilm opent NFF

BELINDA VAN DE GRAAF

Schrijfster Jessica Durlacher vond haar boek 'De Held' (2010) een verfilming waard, en ging ermee de boer op. Ze kwam terecht bij regisseur Menno Meyjes die eerder zijn tanden zette in literaire thrillers van Herman Koch ('Het Diner') en Simone van der Vlugt ('De Reunie').

In 'De Held' - vanavond openingsfilm van het Nederlands Film Festival, volgende week in de bioscoop - keert de Joodse Sara Silverstein (Monic Hendrickx) met haar gezin vanuit de VS terug naar Nederland, om in de villa van haar ouders toch weer in het verhaal terecht te komen dat ze ooit ontvluchtte: de oorlog van haar oude vader die het concentratiekamp overleefde. Het zwijgen daarover. De geheimen.

De film, een combi van familiedrama en misdaadfilm, wil laten zien hoe de oorlog doorwerkt in de tweede en derde generatie, waarbij de vraag rijst hoe die cirkel te doorbreken. Het antwoord schuilt in Sara's zoon, die zich in Amerika aanmeldt bij de mariniers. Als het moet schiet hij ook zijn familie te hulp, als de Joodse wreker. De held uit de titel laat zich raden.

Maar hoe zit het precies met het geweld dat Sara en haar familie ten deelt valt? Een aanranding door een motorrijder - de zoon van een foute buurtgenoot in de oorlog - wordt gevolgd door een roofoverval door Arabische jongens. Gesuggereerd wordt dat dit de vijanden zijn van de Joodse familie. Nazi's en Arabieren worden op een hoop geveegd.

Met dezelfde zevenmijlslaarzen banjert Meyjes door het drama, een verloren voice over afgewisseld met muziek die in dikke stroperige lagen over de beelden wordt gesmeerd: een stuntelige poging om emoties te sturen. De Held is een potsierlijke film die z'n enige glans ontleent aan de acteurs, waaronder Monic Hendrickx als Sara. Het Nederlands Film Festival ging weleens feestelijker van start.

film

De Held

Regie: Menno Meyjes

Met: Monic Hendrickx, Fedja van Huêt, Susan Visser en Daan Schuurmans

*

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden