Potsierlijk gebrek aan regie bij Feyenoord

Sinds het rommelt tussen directie en trainer, zwalkt ook het elftal

FC Utrecht 0 Feyenoord 0

Articuleren is niet zijn sterkste kant, maar één woord verlaat deze zondagmiddag feilloos de mond van Fred Rutten. De trainer van Feyenoord wil 'respect' voor het feit dat hij de buitenwereld niet wil melden wat iedereen al weet: dat zijn eerste seizoen in De Kuip tevens fungeert als laatste. Ook na weer een zeperd (nu een bloedeloze 0-0 tegen FC Utrecht) weigert de oefenmeester duidelijkheid te verschaffen over zijn toekomst en doet hij een beroep op het meest uitgeholde begrip in het voetbal.

Maar voor wie of wat we precies respect moeten hebben is onduidelijk. Of het moet zijn voor het totale gebrek aan regie binnen Feyenoord dat allang potsierlijke vormen heeft aangenomen. De Rotterdammers afficheren zichzelf graag als een topclub, en daar heeft het ook de potentie voor, maar het gebrek aan communicatie, zowel in- als extern, neemt schrijnende vormen aan. Waar bij de collega's van Ajax een gebbetje van de trainer (Frank de Boer: "Ik heb de spelers gezegd dat 'deze rotkop' ook volgend seizoen voor de groep staat") volstaat, scheppen de partijen bij Feyenoord er genoegen in om zo veel mogelijk rookwolken de wereld in te helpen.

Nog maar een luttele maand geleden liet technisch directeur Martin van Geel zich vol lof uit over het werk van de Wijchenaar en leek een contractverlenging slechts een pennenstreek verwijderd, binnen de kortste keren liggen de kaarten totaal anders. Rutten schoof de beslissing om bij te tekenen steeds voor zich uit, de directie van Feyenoord liet het zich allemaal aanleunen zonder in te grijpen. Zodat een liefdevol huwelijk binnen enkele weken veranderde in een vechtscheiding waarvan de spelers de dupe zijn.

Want het is natuurlijk geen toeval dat sinds het moment dat er scheurtjes zijn ontstaan in de relatie tussen directie en trainer ook het elftal is gaan zwalken. Vijf weken geleden na de 0-0 tegen Ajax liep Feyenoord nog als morele winnaar van het veld, na het doelpuntloze gelijke spel van zondag tegen FC Utrecht restte slechts hoongelach.

Het gebrek aan regie bij de beleidsbepalers blijkt nu ook overgeslagen naar de veldtroepen. Geen moment kon Feyenoord aanspraak maken op meer dan een laf puntje, het elftal hing van troosteloosheid aan elkaar. En een verklaring anders dan een gebrek aan frisheid na de slopende tweestrijd met AS Roma was niet voorhanden. Een Feyenoord in goeden doen had het onmachtige FC Utrecht op net zo'n nederlaag als vorig seizoen onder Ronald Koeman (2-5) getrakteerd, nu verviel het in gepruts en getalm, illustratief voor de hele situatie bij de club die dit weekend aansluiting had willen vinden met nummer 2 Ajax, maar voorbij werd gestreefd door nummer 4 AZ.

Niemand in De Kuip zit te wachten op de terugkeer van een type Jorien van den Herik, maar iemand met een (desnoods deeltijd-)diploma communicatieve vaardigheden op zak zou er niet misstaan. De zaken gewoon benoemen zou al handig zijn, maar niemand voelt zich geroepen duidelijk afstand te nemen van fans met de herseninhoud van een amoebe, zoals laatst in Rome, of om klaarheid te brengen in de trainerssoap die zelfs die van AZ in het begin van het seizoen overstijgt.

Wellicht vandaag al zal er een persbericht verschijnen waarin de breuk tussen trainer en club eindelijk wereldkundig wordt gemaakt en waarin de zinsnede 'in goed onderling overleg hebben we besloten uit elkaar te gaan' ongetwijfeld niet zal ontbreken. Het kwaad is echter al geschied, het gezag van beide partijen ondermijnd. De gezamenlijke focus verdwijnt langzaam maar zeker achter de horizon. Weer niks gewonnen, weer een jaar verspeeld. Van de samenwerking is Fred Rutten vele tinten grijzer en Feyenoord niets wijzer geworden. Met alle respect.

Koelbloedige schutter gezocht

Vanwege een blessure ontbrak Colin Kazim-Richards gistermiddag in Stadion Galgenwaard, maar zijn geest waarde wel rond. In de spits bij FC Utrecht liep namelijk Sébastien Haller rond, die een waardige hommage aan zijn Feyenoord- collega bracht. De Fransman kun je er als aanspeelpunt prima bij hebben, maar als koelbloedig schutter viel hij door de mand.

De aanvaller, die in de winterstop overkwam van Auxerre, kreeg in de slotfase een uitgelezen kans om te scoren, maar zijn te slappe inzet werd door Terence Kongolo van de lijn gehaald. Omdat ook Feyenoord opzichtig faalde in de buurt van Utrecht-goalie Robbin Ruiter was de wedstrijd er niet eentje voor het collectieve geheugen.

"We misten de frisheid in de eindfase", wist Feyenoord-coach Fred Rutten na afloop. "Ik zat niet lekker in de wedstrijd", sprak zijn aanvoerder Jordy Clasie schuldbewust. "Het hele team draaide niet. We hadden in de buurt van Ajax willen blijven, dit is echt een gemiste kans voor ons."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden