Potgrond van veenmos of kokos

Het is voorjaar, de tuin roept. Zaadjes in de potgrond, voorkiemen en straks puur biologische tomaten eten van eigen kweek. Er is ook biologische potgrond. Dat kan een aanwinst zijn voor de groene tuinier.

Potgrond wordt traditioneel gemaakt van gedroogde turf, omdat dat erg goed vocht kan vasthouden. "Er is nog een net zo belangrijke eigenschap", vertelt Anne Schilstra van het Nederlands Veengenootschap, "turf is vrij van voedingsstoffen en ziektekiemen. Het is als het ware een perfect neutraal basismateriaal en er is heel veel van beschikbaar."

Turf is veen: langzaam wegrottende plantenresten met een boel water. Veen is ook de grootste en meest efficiënte plaats op land om koolstof op te slaan. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties zorgt de vernietiging van veengronden wereldwijd voor tien procent van de kooldioxide-uitstoot en draagt daardoor bij aan klimaatverandering.

Door de stijging van de temperatuur smelt bevroren veen in de permafrost waardoor extra kooldioxide en methaan vrijkomt. Zo ontstaat een proces dat het broeikaseffect kan versnellen. Veenmoerassen zijn ook het woongebied van veel soorten vogels. Om die reden wijst de Britse vogelbescherming erop dat het verstandig is om producten voor de tuin te kopen waar geen turf in zit.

Turf voor potgrond wordt gewonnen in de Baltische Staten. Daar liggen grote veengebieden. "De toplaag van het veen wordt weggeschraapt omdat daarin ook allerlei soorten gewassen en onkruiden zitten. Dan krijg je veenmosveen en daaronder de echte tuinturf", vertelt Cor Jan van Egmond. Hij importeert turf, vermengt die en verkoopt allerlei soorten potgrond direct aan kwekers of voorverpakt aan tuincentra. "Om tuinturf te winnen moet het moeras eerst ontwaterd worden. Daarvoor graven we greppels. Als het water weg is wordt de toplaag weggehaald zodat de turf bloot komt te liggen. Die moet doorvriezen. Dat gebeurt in de winter, en in het voorjaar en de zomer wordt de turf gewonnen."

Turf is nog geen potgrond. "Alle potgrond op de markt bevat wel iets dat aan de turf is toegevoegd. Vaak zit er kokosvezel in omdat dit het mengsel luchtiger maakt en omdat kokos altijd water opneemt. Heel droge turf laat het water nog wel eens lopen." Ook boomschors, compost, rijstkaf, zand, kalk en meststoffen worden door turf gemengd om potgrond te maken.

Jan van Houtum is eigenaar van een ecologische kwekerij in Doorn en verkoopt samen met zijn zoon en een zakenpartner biologische potgrond. "Bio-kultura is biologisch omdat alles wat erin zit, gecertificeerd is en dus geen verontreiniging bevat van wat dan ook. Er zit veenmos in, organische mest, boomschorscompost en kokos. Deze potgrond is ook ecologisch omdat uit respect voor de natuur alleen de bovenste twee centimeter van de turf wordt weggehaald. Zo blijft het herstelvermogen van het moeras intact. Vergeet niet, turf is duizend, soms wel tweeduizend jaar oud. Door alleen dat veenmos te gebruiken, kan het gebied herstellen."

"Die kokos komt uiteraard niet uit Nederland", zegt zoon Matthijs. "Kokos is een fantastisch product als toevoeging aan de potgrond. Maar het vervoer hiernaartoe, daar staan we niet helemaal achter. We willen dat graag nog beter doen."

Er is ook potgrond die helemaal uit kokosvezel bestaat. Die vezel is een afvalproduct uit Sri Lanka. De kokosvezel komt samengeperst in balen naar Nederland en wordt door het Friese bedrijf Ecostyle gebruikt als basis voor potgrond.

"Het levert werkgelegenheid op in Sri Lanka en we halen niets weg uit natuurlijke moerassen. Dat is goed voor mens en natuur", vertelt Wilma de Ruiter van Ecostyle.

Kokos of turf? Wat is de meest biologische potgrond? De uiteindelijke keuze voor potgrond hangt altijd af van de soort plant die in die grond moet groeien," zegt Wim van Marrewijk, teeltspecialist bij Prestige Plants.

"Wij gebruiken in ons bedrijf allebei; lavendel groeit het best op kokos, terwijl maagdenpalm weer op turf moet. Dus echt kiezen voor één product is lastig."

Veertig liter Bio-kultura potgrond kost 7,50 euro en is verkrijgbaar bij veel estafettewinkels. Veertig liter kokospotgrond van Ecostyle kost 6,99 euro en is verkrijgbaar bij veel tuincentra.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden