POST

Naast de onvoorstelbare hoeveelheid reclamerotzooi en bedelbrieven voor goede doelen, die in de maand december door de brievenbussen wordt geperst, komt er langzamerhand ook weer een stroom post op gang die aan de zomervakantie doet denken. Dan lijkt het wel alsof iedereen die voor een paar of meer dagen zijn huis voor een ander onderkomen heeft verruild, aan familie, vrienden en alle kennissen moet laten weten dat-ie dat heeft gedaan en bovendien dat het er reuze bevalt, het weer er mooi en het andere eten er lekker is (of juist niet).

JAN ZEEGERS

Natuurlijk doe ik daar zelf ook aan mee, maar: in bescheiden mate. Ouders en oma krijgen een kaart, maar de buren en collega's niet. Nooit. Want waartoe dient vakantie anders dan ter recreatie, ofwel herschepping? En hoe herschep je nu beter, dan juist door afstand te nemen van al diegenen die je in het dagelijks leven veelvuldig ontmoet? Je zou er zelfs het beste aan doen enige gedachte aan al die lieden gedurende de vakantie volstrekt, maar dan ook totaal, uit te bannen, zulks dus ter bevordering van het herscheppingsproces.

En nu is het eind van het jaar in zicht. En dat geeft aanleiding tot een vergelijkbare gekte: het sturen van kerst- en gelukkig-nieuwjaarskaarten. Kerstkaarten: een zeer groot deel van de Nederlanders is in vrij ver gaande mate ontkerstend, maar de kerstdiensten en -missen worden nog wel in zeer aanzienlijke mate bezocht. Zouden we die mensen die slechts voor het kerstfeest de kerk bezoeken kerstchristenen kunnen noemen? En is het nuttig of nodig om dezen apart een kaart te sturen om hen een gelukkig dan wel zalig feest te wensen?

En dan Nieuwjaar. Ik vind het raar dat het veelgebruikte goedendag heel gewoon wordt gevonden, maar dat we geen equivalent hebben voor de tijdseenheid week, of maand. Maar op het tijdstip dat we het jaartal veranderen, gaan we elkaar massaal schriftelijk een heel jaar lang geluk dan wel zaligheid toewensen. (Wacht maar af: over zes jaar gaat dat gebruik helemaal van de gekke worden, als de eeuwwisseling in zicht komt).

Maar goed, hebben we dat allemaal gehad, dan blijft er nog een hobbel te nemen en dat is het op massale schaal moeten schudden van kleffe handen, als het mannen zijn, en kussen, als het vrouwen zijn, onder het over en weer mompelen van heilbedes als veel-heil-en-zegen. Bah!

Ik wens u alles wat u mij toewenst en daar wilde ik het graag bij houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden