Postzegel Zeeland volledig binnenstebuiten gekeerd

Wetenschappers boekstaven zoveel mogelijk verhalen over een vierkante kilometer grond

De bewoners van het Zeeuwse Dreischor en het buurtschap Beldert zullen er even aan moeten wennen. Zij blijken binnen een willekeurig gekozen vierkante kilometer te vallen die is uitgekozen om tijdelijk het centrum van de wereld te worden.

Het kilometervlak op Schouwen-Duiveland wordt het komende jaar bezocht door tientallen wetenschappers. Zij interviewen iedere bewoner en brengen de geschiedenis in kaart. Ecologen onderzoeken het landschap, botanici de flora en een insectendeskundige richt zich op voorkomende plagen. Geologen gaan zelfs de bodem in, terwijl landbouweconomen de agrarische productie in ogenschouw nemen.

Het wetenschappelijk onderzoek op de vierkante kilometer is een initiatief van de bekende vegetatiedeskundige Joop Schaminée en zijn collega-bioloog Anton Stortelder. Met hun project 'Venster op de Wereld', dat vandaag in Trouw zijn aftrap beleeft, willen zij álle gegevens uit dit gebied zeven, om vervolgens op zoek te gaan naar de relaties van die ene vierkante kilometer met de buitenwereld. Ze illustreren hoe onlosmakelijk alles met alles verbonden is, hoe deze plek 'een venster op de wereld is'. Het project kan later op welke locatie dan ook worden herhaald.

Vooral de analyses van de deskundigen en kaartmateriaal moeten die samenhang tussen de Zeeuwse postzegel en de rest van de wereld duidelijk maken. Waar komen de ganzen uit de polder van Dreischor eigenlijk vandaan, en hoe komt het dat ze in aantal toenemen? Waarom daalt bijvoorbeeld de prijs van de spruiten? Waarom kun je tegenwoordig bij Dreischor wijn verbouwen, en heeft die boer ook afzet buiten Zeeland? Als de eikenprocessierups toeslaat, is de vraag hoe deze zich over Europa verspreidt.

De buitenwereld kan ook dichtbij zijn. Aan het verhaal over een begraafplaatsje waarop de helft van de watersnoodslachtoffers uit 1953 ontbreekt, omdat hun lichamen nooit zijn gevonden, wordt bijvoorbeeld een kaart gekoppeld van alle kerkhofjes waarop de verdronkenen zijn begraven, met alle gedenktekens van de ramp in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland.

Medio volgend jaar moeten de verhalen uit de Zeeuwse vierkante kilometer zijn gebundeld in een rijk geïllustreerd boek waarin de verhalen van de bewoners en die van de wetenschap samenkomen. Het onderzoek wordt in een documentaire vastgelegd en in delen uitgezonden, terwijl ook de radio verslag doet. Kunstenaars doen in de vierkante kilometer inspiratie op voor een expositie later dit jaar.

Duurzaamheid & natuur 12|13

Eén plukje Zeeland als venster op de wereld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden