Postzegel wordt duurder, en het eind is nog niet in zicht

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanwege de daling van het aantal poststukken mag de postzegel fors duurder worden.

Postbodes zien het aantal brieven en kaarten dat ze moeten bezorgen nog altijd slinken en dus mag de postzegel opnieuw stijgen in prijs. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft PostNL, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het basispakket aan postdiensten, de ruimte om de tarieven met maximaal 16,4 procent te verhogen in 2020. Zo kan het postbedrijf de bezorging rendabel houden, is de gedachte. Ook de inflatie is meegenomen in het besluit.

PostNL krijgt meer ruimte dan de mededingingswaakhond voor 2019 gaf. Toen mocht het bedrijf zijn tarieven met maximaal 14,2 procent verhogen – toen liet PostNL de postzegelprijs met 4,8 procent stijgen. Ook nu laat PostNL weten dat de verhoging in 2020 ver onder de 16,4 procent zal liggen. Het postbedrijf streeft naar een beperkte prijsverhoging om te voorkomen dat het postvolume nog scherper daalt.

De prijs van een postzegel valt tegenwoordig niet meer zo op omdat PostNL in 2010 besloot om de prijs niet langer op de zegel te zetten. Een zegel voor binnenlandse post kostte destijds 44 cent. Acht jaar eerder, in 2002 kostte die nog 39 cent. Maar sinds 2010 is de prijs vanwege de steeds legere brievenbussen vrijwel verdubbeld naar 87 cent nu.

Fusie

Ondertussen heeft de ACM zich nog altijd niet uitgesproken over de op handen zijnde fusie tussen PostNL en concurrent Sandd. Deze fusie zou volgens de postbedrijven een rendabele postbezorging in de toekomst waarborgen en leiden tot meer baanzekerheid voor het personeel.

Maar met de overname van Sandd wordt PostNL wel een monopolist, iets waar bedrijven die veel post versturen allerminst blij mee zijn. Denk aan banken, verzekeraars, de ANWB en de Postcodeloterij. Zij zien liever niet dat een grote partij de prijs van post gaat bepalen. Ook de ACM zal als mededingingswaakhond ongetwijfeld kritisch zijn.

Toch is het bijna zeker dat PostNL Sandd zal gaan overnemen. Dat komt doordat verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer wettelijk de mogelijkheid heeft om het algemeen belang zwaarder te laten wegen dan de mededinging. Zij kan een negatieve uitspraak van de ACM dus negeren en daar is politiek draagvlak voor.

Lees ook:

PostNL stopt met contracting in sorteercentra

PostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden