Postuum onderzoek psychiatrische stoornis Karst T.

amsterdam –- Karst T., de man achter de aanslag op Koninginnedag, wordt postuum psychiatrisch onderzocht door gedragskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar de opdracht voor gegeven.

De analyse richt zich op de vraag of Karst T. een psychiatrische stoornis had en welke rol die stoornis wellicht gespeeld heeft bij zijn daad. Een psychiatrisch onderzoek naar een overleden verdachte is nooit eerder gedaan in Nederland.

Een team van psychologen en psychiaters zet het onderzoek momenteel op. Op basis van het dossier en gesprekken met mensen uit de omgeving van Karst T. willen ze achterhalen hoe hij tot zijn daad kwam. Die analyse is van belang voor het politieonderzoek naar de toedracht van het drama op Koninginnedag. De Nationale Recherche voert dat onderzoek samen met het OM uit.

Het is de vraag of de analyse van T.’s psyche zal slagen, erkent het NIFP. „Dit is voor ons zo nieuw. We hebben er geen ervaring mee”, legt een woordvoerder uit. „Het kan zijn dat we uiteindelijk onvoldoende materiaal hebben om tot een betrouwbare conclusie te komen.” Het NIFP kan nog niet zeggen in hoeverre familie, vrienden en collega’s van T. aan het onderzoek willen meewerken.

De analyse dient een groot maatschappelijk belang, vindt NIFP-directeur Erik Heijdelberg, omdat zo onzorgvuldige speculaties in de media over T. kunnen worden voorkomen. Heijdelberg: „De maatschappij is niet gebaat bij zogenaamde hobby-psychiatrie in deze en andere spraakmakende zaken”.

Dergelijke speculaties doken bijvoorbeeld op tijdens de mediahype rond Joran van der Sloot (verdachte in de Natalee Holloway-zaak op Aruba) en tijdens het proces tegen Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Volgens psychiaters die hem niet hadden onderzocht en het dossier niet kenden, zou hij lijden aan een vorm van autisme. Collega-psychiaters hadden grote kritiek op deze suggestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden