Postume Nobelprijs

Een Nobelprijs voor drie onderzoekers - vaak levert dat portretjes op van evenzoveel grijzende heren. Gisteren ging het met de Nobelprijs voor de geneeskunde allemaal iets anders. De man op het videoscherm links, de Canadese immunoloog Ralph Steinman (68), bleek drie dagen voor de bekendmaking te zijn overleden aan alvleesklierkanker, na een lang ziekbed. Het Nobel-comité wist dat niet. Hoewel de statuten geen postume prijs toestaan, besloot het comité na rijp beraad dat Steinman de prijs toch krijgt.

Zijn vrouw en kinderen, hier tijdens een snel georganiseerde bijeenkomst op Steinmans oude universiteit in New York, krijgen het bijbehorende geldbedrag: ruim een half miljoen euro.

Steinman krijgt de prijs voor zijn ontdekking, in 1973, van de zogeheten dendritische cel. Deze cel is noodzakelijk voor het op gang brengen van specifieke afweerreacties tegen ziekteverwekkers. Zijn twee medewinnaars, de Amerikaan Bruce Beutler (rechtsboven) en de Fransman Jules Hoffmann, poseren wél op de gebruikelijke manier.

VANDAAG 3

Nobelprijs voor drie immunologen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden