Poststaking redt maar weinig extra banen

utrecht – Iedereen kan met een gerust hart de kerstkaarten de deur uit doen. De stakingen bij TNT Post zijn voorlopig voorbij. In de nacht van woensdag op donderdag sloot het postbedrijf een akkoord met de vakbonden: in totaal zullen bij TNT Post 2800 gedwongen ontslagen vallen.

De stakingen van de afgelopen weken hebben per saldo weinig effect gesorteerd. De grootste winst werd geboekt zonder maar één dag actievoeren. TNT Post gaf in oktober al aan het aantal gedwongen ontslagen te willen verlagen van de aangekondigde 4500 tot 3100. Zeven stakingsdagen in november en december later is dat aantal met slechts 300 gereduceerd tot de nu afgesproken 2800.

Vakbonden AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak hielden lang vol dat er meer uit te halen was. Maar onder de postbodes leek dat geloof langzaam weg te ebben. Bij de laatste driedaagse stakingsactie registreerden nog maar vierduizend van de twintigduizend met ontslag bedreigde TNT’ers zich als staker.

Het leidde zelfs tot onenigheid tussen de vakbonden. De sectorale postbond BVPP had de hoop al opgegeven dat staken nog iets zou opleveren, en deed niet meer mee aan de acties.

Ook consumenten leken weinig onder de indruk van de poststaking. Alleen voor grote klanten als internetwinkel Bol.com had de actie nadelige gevolgen. Daarop benadrukte TNT Post nog maar eens dat de staking het bedrijf alleen maar verder in de problemen drukte. De driehonderd banen die er nog mee gered werden, mogen nauwelijks een vakbondsoverwinning heten.

De bonden moeten zich nu concentreren op de volgende lastige taak: hun leden zo ver zien te krijgen dat ze instemmen met het bereikte akkoord. Het zou niet de eerste keer zijn dat de postbodes, die niet alleen hun baan, maar zelfs het hele beroep zien verdwijnen, uit pure frustratie een akkoord wegstemmen. Dat gebeurde vorig jaar al eens bij de nieuwe cao, waarover TNT en de bonden overeenstemming hadden bereikt.

Het is niet makkelijk om mensen die met hun ’posthart’ 35 jaar lang door weer en wind brieven hebben bezorgd, te overtuigen van de noodzaak van 2800 gedwongen ontslagen. Iedere werkdag liggen er immers nog grote stapels te verwerken post klaar. Maar de realiteit is dat veel postbodewerk wordt geautomatiseerd, dat de postvolumes dalen en dat de nieuwe concurrenten hetzelfde werk veel goedkoper kunnen verrichten.

Wat helpt, is de belofte van TNT Post om iets te doen aan de onvrede in het bedrijf. Voor veel postbodes is dat de belangrijkste reden om actie te voeren tegen hun werkgever. De werkdruk ligt te hoog, managers blaffen hun personeel af, en het aantal regeltjes waar postsorteerders zich aan moeten houden, is gekmakend. Die klachten werden bevestigd in een dinsdag verschenen rapport van ArboNed.

Als TNT erin slaagt de werksfeer te verbeteren, kan het bedrijf beginnen met de grootscheepse verbouwing van het logistieke model. Sorteren gebeurt straks nog maar in zes sorteercentra, de functie van voltijdspostbode verdwijnt. Dat moet vanaf 2015 een jaarlijkse besparing van 400 miljoen euro opleveren. De 1700 werknemers die hun baan houden, worden overgeplaatst naar een nieuw op te richten auto-afdeling of de pakketdienst. Al met al een dure en tijdrovende klus. TNT reserveert 318 miljoen euro voor het sociaal plan. De hele reorganisatie duurt naar verwachting tot en met 2013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden