Postsector hekelt verplichting EZ

Sandd en Selekt Mail slagen er niet in meer postbezorgers een vast contract te bieden. Dat is wel wat Economische Zaken van hen eist.

De werkgelegenheid in de postsector komt nog verder onder druk te staan, nu de postbedrijven Sandd en Selekt Mail zich verzetten tegen de verplichting om per 1 april 10 procent van de postbezorgers een vast contract te bieden. Zij spannen een kort geding aan tegen het ministerie van economische zaken om onder deze wettelijke regeling uit te komen.

Sandd en Selekt Mail betalen nu vooral stukloon aan uitzendkrachten en onderaannemers. Economische Zaken legt de bedrijven echter de verplichting op om eind 2012 met 80 procent van hun postbezorgers een arbeidsovereenkomst te hebben gesloten op basis van het minimumloon. Een toename van pulpbanen, waarin mensen geen recht op sociale voorzieningen opbouwen, moet zo voorkomen worden. Op 1 april moet 10 procent van de werknemers zo’n vast contract hebben.

Volgens de postbedrijven is dat percentage onhaalbaar vanwege de grote concurrentie in de postmarkt. Komen zij de wettelijke regeling niet na, dan legt het kabinet verplicht 100 procent vaste contracten op.

De postbedrijven vinden de regel veel te rigide en willen een flexibel percentage, zodat ook rekening kan worden gehouden met de bedrijfsresultaten. Het kort geding moet ertoe leiden dat de regel geschrapt of opgeschort wordt.

Volgens Gert Jan Morsink, bestuursvoorzitter van Sandd, blijven de postbedrijven er ondertussen wel naar streven dat in 2012 80 procent van hun circa 13.000 werknemers een vast contract heeft, zo zei hij dit weekend tegen het Financieele Dagblad.

Terwijl Sandd en SelektMail meer mensen in vaste dienst moeten nemen, probeert TNT in een hevige en jarenlange strijd juist van vast personeel af te komen. Tot 2015 zouden 11.000 van de 23.000 vaste banen moeten verdwijnen. Ondertussen neemt TNT wel steeds meer uitzendkrachten aan voor de pakketservice, tot woede van de postbodes. TNT zegt hier mede toe gedwongen te worden door de concurrentie met Sandd en Selekt Mail.

Makkelijk komt TNT echter niet van zijn mensen af. De bonden kondigden vrijdag in NRC Handelsblad aan voorafgaand aan de Kerstdagen weer actie te zullen voeren als TNT niet snel toezeggingen doet over een nieuwe cao en een sociaal plan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden